Shell kan ha sålt miljontals utsläppsrätter utan täckning

Arkivbild.

Oljebolaget Shell kan ha sålt miljontals ”spök”-utsläppsrätter, avslöjar Financial Times. Oljejätten kan enligt uppgift sålt mer utsläppsrätter från koldioxidavskiljning än vad den haft rätt till, då bara hälften av det utlovade beloppet faktiskt avlägsnats från atmosfären. Avslöjandet sätter fingret på riskerna med den teknik (koldioxidavskiljning) oljebolagen för fram för att få dem att framstå som delaktiga i kampen mot klimatförändringarna.

Shell driver en CO2-avskiljningsanläggning nära Edmonton i Alberta, Kanada. Quest-anläggningen, som den heter, återvinner koldioxid från kanadensisk oljefracking, komprimerar den för att göra den flytande och injicerar den i en brunn där den inkapslas under mark.

Detta bundna kol gör att Shell kan generera koldioxidekvivalenter och sälja dem till företag som släpper ut växthusgaser. På så sätt raderar dessa företag en del av sina egna utsläpp från bokföringen. Enligt Financial Times baserades krediter som genererats för 5,9 miljoner ton koldioxidekvivalenter på åtta år på en verklig minskning av utsläpp.

Men enligt uppgifter till tidningen godkände styret i den kanadensiska provinsen Alberta att Shell redovisade nästan dubbelt så mycket. Detta som en del av ett subventionsprogram som syftar till att stimulera branschen, eftersom Shell avsåg att sälja dem till producenter av tjärsand.

Tekniken för avskiljning och lagring av koldioxid är kostsam. För att göra det mer lönsamt gynnades Shell av subventioner under flera år, samtidigt som de sålde ”luftkoldioxidkrediter” från 2015 till 2021. Subventionerna sänktes och togs sedan bort 2022.

Som ett resultat av den här mekanismen kunde Shell registrera 5,7 miljoner krediter som aldrig omsatts i en minskning av koldioxidutsläppen. Detta genom att sälja utsläppsrätter till några av de stora tillverkarna av tjärsand, eller till och med till sina egna dotterbolag. Bland kunderna fanns bland andra Chevron, Canadian Natural Resources, ConocoPhillips, Imperial Oil och Suncor Energies.

Keith Stewart, senior energistrateg på Greenpeace Canada, säger till Financial Times:

 – Att sälja utsläppsrätter för minskningar som aldrig hänt förvärrar bokstavligen klimatförändringarna, sa han i en intervju med Financial Times.