Ledare; Informationsöverflödets vita fläckar

Mondis produktionsanläggning i Dynäs utanför Kramfors. Foto: Mondi

I vår ständigt uppkopplade tid, internetåldern, råder informationsöverflöd, brukar man säga. Ett brus som kan vara svårt att hantera och navigera i. Som till och med kan vara stressframkallande.  Men i detta överflöd verkar samtidigt stora sjok av närings- och samhällslivet jämnt hamna i mediernas döda vinkel.  

Jag tänker då på utländska företags verksamhet och investeringar i Sverige. Naturligtvis finns undantag - Amazon, Tesla, Facebook – men den stora majoriteten utländska företag får oproportionerligt mycket mindre utrymme än sina svenska branschkollegor.

Nyligen meddelade till exempel förpacknings- och papperskoncernen Mondi att de ska investera i ökad produktion i kraftpapper i sin fabrik i Dynäs, som ligger nära Kramfors. En nyhet som mig veterligen fångades upp av en enda kanal, nämligen just denna - papperochmassa.se. Hur många i Sverige har ens hört talas om den internationella jätten Mondi, än mindre att de är en stor lokal arbetsgivare i Sverige? Medan majoriteten väl känner till Billerud, Holmen, SCA och Stora Enso skulle nog de flesta skaka på huvudet om man frågar dem om Smurfit Kappa, Sofidel, DS Smith, Metsä Board och Metsä Tissue säger dem något. Samtliga av de uppräknade företagen är sedan länge etablerade i Sverige med produktionsanläggningar. När det gäller den globala förpacknings- och papperskoncernen DS Smith, som har huvudkontor i Storbritannien, så har de tillverkning på hela tre orter i Sverige och egen svensk hemsida.

Så ser det ut i massa- och pappersindustrin, men förmodligen går mönstret igen i andra branscher. Här kan man utan överdrift påstå att det råder informationsbrist, snarare än informationsöverflöd. Att ett företag inte har sitt huvudkontor i Sverige och är noterat på Stockholmsbörsen, betyder inte alls att deras verksamhet här är ointressant eller oviktig.

Det här numret av Nordisk Papper & Massa fokuserar bland annat på kraftpappersmarknaden i Europa, med nedslag i just Mondis investeringar i Sverige och utomlands. Efter några goda år under pandemin då kraftpappersproducenterna kunde tälja guld på en kraftigt ökad efterfrågan till följd av ökad e-handel i världen, har vinden vänt och kraftpappersmarknaden i hela Europa blöder i år. Efterfrågan sviktar samtidigt som virkespriser fortsätter öka. Den kraftiga inbromsningen på marknaden resulterade i att en anrik nederländsk papperskoncern, Crown Van Gelder som firade 125-årsjubileum 2022, försattes i konkurs i år.

”Allt gick emot oss på alla fronter”, summerar företagets vd Miklas Dronkers 2023. Samtidigt kommer rapporter om ljusare tider, efter ett fjärde kvartal 2023 som spås bli ännu dystrare än det föregående. Flera företag väljer också att investera för framtiden i mörka tider. Förutom nämnda Mondi har Nordic Paper tidigare i år meddelade att de ska lägga 850 miljoner kronor på ökad produktion av oblekta kraftpapper av olika kvaliteter vid Bäckhammars bruk.

Simon Matthis