Airbus nya helikopter flyger i mer än 400 km/h

Airbus är övertygad om att det finns en marknad för helikoptern, till exempel för uppdrag inom akut medicinsk transport. Foto: Bernd Brincken/Wikimedia Commons

Airbus har genomfört en första flygning med sin ultrasnabba helikopter Racer, som kan nå hastigheter över 400 kilometer i timmen. Det vill säga nästan dubbelt så snabbt som en traditionell helikopter.

Flygplanstillverkaren är övertygad om att det finns en marknad för sådana helikoptrar, till exempel för uppdrag inom akut medicinsk transport eller sök- och räddningsinsatser.

Marseilles flygplats Marignane var platsen för Racers jungfrufärd i slutet av april, ett test varade i trettio minuter. Prototypen är till utseendet mycket olik än traditionell helikopter, med propellrarna förskjutna till varsin sida av flygplanskroppen.

Racern är ett resultat av ett europeiskt program som involverar tretton länder och är vidareutveckling av en demonstrator som presenterades redan 2010.

Bränsleförbrukningen sägs ha varit en svår utmaning för tillverkaren. Bränsleförbrukningen gör höghastighetsflyg mycket dyrare att flyga, men Racer ska vara en ”game changer” på det området också.

– Målet med Racer är inte att gå så fort som möjligt, utan att erbjuda förstärkta operativa kapaciteter till rätt pris för uppdrag där hastighet verkligen kan vara en tillgång. Hastighet till varje pris utan att ta hänsyn till den ekonomiska och miljömässiga påverkan intresserar ingen, säger Julien Guitton, chef för Racer-projektet på Alstom i ett pressmeddelande.

Racern utlovar en bränsleförbrukning som är 15 procent lägre än för ett traditionellt flygplan vid en marschhastighet som är nästan 40 procent högre. En bedrift som blivit möjlig tack vare en lättare flygkropp gjord av kompositmaterial och en mer bränslesnål motor.