Framgångsrika tester med magnetit för grönt stålprojekt

Magnetitmalm. Foto: Mark A. Wilson - Department of Geology the college of Wooster/Wikimedia Commons

Liberty Steel meddelar att de nyligen genomfört ”korgtestning” med magnetit i specialiserade anläggningar i Egypten och Kanada inför uppstarten av ett planerat stålverk för tillverkning av grönt stål i Whyalla i delstaten Southern Australia. Stålverket planeras vara i drift 2027.

I testerna kördes högkvalitativ magnetit kördes genom fullskaliga direktreduktionsanläggningar (DRI). Testpelletsen överträffade de referenspellets som för närvarande används i anläggningarna i Kanada respektive Egypten, enligt Liberty Steel.

Resultaten beskrivs som "enastående" för detta utvecklingsstadium och visar den "överlägsna prestandan hos Libertys magnetit”.

– Vi är glada över att kunna meddela att vår högkvalitativa magnetit har validerats som bland de bästa i världen, vilket placerar Whyalla och Australien i framkanten av denna revolution, säger Sanjeev Gupta, vd på Liberty Steel.

– Från Europa till Australien genomgår stålindustrin en anmärkningsvärd revolution. När vi tar farväl av föråldrade och mycket förorenande koksugnar och masugnar, står vår industri på randen av en extraordinär omställning till produktion av grönt järn och grönt stål baserad på DRI-EAF-teknik, fortsätter han.   

Liberty slutför samtidigt designen av sitt DRI-EAF-industrikomplex i Whyalla. I samarbete med tillverkaren Danieli planerar Liberty att installera en ljusbågsugn utrustad med Q-One-teknik, vilket möjliggör en direkt matning från förnybara energikällor för att smälta skrot och direktreducerad järnmalm.