Ny metod renar dricksvattnet från mikroföroreningar

Thomas Greschik, som arbetar med affärsutveckling för Nouryon, och Clara Thege, som jobbar med FoU på Van Remmen UV Technology, höll föredrag och ställde ut i monter på mässan Vatten2023 där de presenterade företagens gemensamma teknologi med vars hjälp UVC och väteperoxid kan rena vatten från mikroföroreningar.

Läkemedelsrester som via reningsverken kommer ut i sjöar och åar är ett ständigt hot mot ekosystemen. Andra hot utgörs av bekämpningsmedel och industriavfall. Men det finns hopp. 

I ett svensk-holländskt samarbete har en hållbar metod tagits fram för att få bort mikroföroreningar från vatten med hjälp av UV-strålning och väteperoxid.

Det svenska kemiföretaget Nouryon lyckades identifiera ett intressant nytt användningsområde för företagets väteperoxid: Att tillsammans med UV-strålning bryta ner mikroföroreningar från olika typer av vatten. 

– Läkemedelsrester i de kommunala avloppen var högt upp på agendan. Och då såg vi att vår väteperoxid ihop med UV skulle kunna ta bort mikroföroreningar från olika typer av vatten, säger Thomas Greschik, affärsutvecklare på Nouryon.

bild

För att kunna utveckla produkten började företaget leta efter en partner.

– Vi insåg ganska snart att vi behövde ha med expertis på UV. Till slut hittade vi det holländska företaget Van Remmen UV Technology. Vi började samarbeta ganska omedelbart efter första kontakten, och drog i gång en pilotstudie på Växjö kommunala reningsverk där vi testade teknologin. Och resultatet blev väldigt bra, säger Thomas Greschik.

Tekniken bygger på Nouryons väteperoxid med namnet ”Microx” När den utsätts för rätt typ av UV-strålning, så klyver man molekylen mitt itu och skapar hydroxylradikaler.

– Radikalerna reagerar med mikroföroreningar och bryter ner dem. Det kan vara läkemedel, diverse industriella föreningar, eller bekämpningsmedel. Bara de är organiska så kan radikalerna reagera med ämnena, säger Clara Thege, som jobbar med FoU på Van Remmen UV Technology.

Tekniken för nedbrytningen av mikroföroreningar med specifikt hydroxylradikaler kallas Avancerad Oxidation Process (AOP). Hydroxylradikaler har en hög oxidationspotential vilket gör att de kan bryta ner mikroföroreningar inom ett par millisekunder. Van Remmen har efter olika försök och tester designat helt nya AOP-reaktorer för olika vatten och behov där processen kan äga rum. De har fått namnet Advanox.

– Fördelarna med den här teknologin är många: En hög reningseffekt – den tar bort ett mycket brett spektrum av mikroföroreningar. En hög UV-dos resulterar i mycket hög bakterieborttagning. Det bildas inga giftiga biprodukter eller avfall. Det är en robust, flexibel och pålitlig teknik som är enkel och säker att använda, säger Thomas Greschik.

www.nouryon.com 

bild
www.vanremmen.nl

 

bild