Voestalpine får miljardlån för sin gröna omställning

Europeiska investeringsbanken (EIB) har beviljat ett lån på 300 miljoner euro (drygt 3 miljarder kronor) till österrikiska Voestalpine AG, Europas tredje största ståltillverkare.

Finansieringen ska användas för företagets forsknings- och utvecklingsprogram (FoU) under en period på fyra år, med målet att optimera tillverkningsprocesser, öka energi- och råvarueffektiviteten och förlänga produktenas livslängd.

Voestalpine har som mål att drastiskt minska sitt miljö- och koldioxidavtryck till 2030 och att uppnå koldioxidneutralitet i sin produktion till 2050.

– Jag välkomnar verkligen vårt nya samarbete med Voestalpine, som kommer att hjälpa till att minska koldioxidutsläppen samtidigt som de levererar avancerade produkter, säger Thomas Östros, EIB:s vice ordförande.

– Ståltillverkning står för en betydande del av de globala CO2-utsläppen. Samtidigt är det grundläggande för europeiska industriers konkurrenskraft och tekniska ledarskap och för miljontals jobb över hela kontinenten. Därför måste vi hitta sätt att producera järn och stål mer hållbart – FoU är nyckeln för att göra det, säger Thomas Östros vidare.