Samsung rapporterar kraftig vinstökning

Samsung-affär i Taguig, Filippinerna. Foto: Wikipedia Common Lic. kredit: Hans Olav Lien - Own work

Samsung Electronics har rapporterat en betydande ökning av rörelsevinsten för det senaste kvartalet. Den sydkoreanska elektronikjätten drar nytta av den starka efterfrågan på artificiell intelligens (AI), vilket tydligt avspeglas i resultatet.

– Vi anser att den starka efterfrågan på AI fortsätter att driva upp chippriserna, vilket positivt påverkar våra resultat, säger en talesperson för Samsung.

I sin kvartalsrapport för april till juni förväntar sig marknadsledaren inom minneschips, smartphones och TV-apparater att den operativa vinsten har ökat mer än femton gånger jämfört med föregående år. Vinsten från kärnverksamheten förväntas uppgå till 10,4 biljoner won (cirka 7 miljarder euro), enligt ett börsmeddelande från företaget. Under samma kvartal förra året var vinsten 670 miljarder won.

Överträffar marknadens förväntningar

De senaste kvartalssiffrorna överträffade marknadens förväntningar. Samsung Electronics förväntar sig en omsättningsökning på 23 % till 74 biljoner won (49,6 miljarder euro). Exakta siffror kommer traditionellt att offentliggöras vid ett senare tillfälle.

Stor efterfrågan på halvledare

Samsung, liksom andra chipproducenter, drar stor nytta av den höga efterfrågan på halvledare som är nödvändiga för utvecklingen av AI. Särskilt behovet av högbandbreddschips (HBM), som används i utveckling och drift av AI-plattformar och som även tillverkas av Samsung, har ökat markant.

Historisk bakgrund och framtid

Samsung grundades 1938 och har sedan dess vuxit till en global ledare inom elektronikindustrin. Företaget är känt för sina innovativa produkter inom olika segment, från hemelektronik till halvledare. Med den senaste tidens ökade efterfrågan på AI och tillhörande teknologi, ser Samsungs framtid ljus ut.

– Vi är glada över att se sådana positiva resultat och vi kommer att fortsätta fokusera på att möta den växande efterfrågan på AI och högpresterande chips, säger företagets talesperson.

Fortsatt expansion och investeringar

Samsung planerar att fortsätta investera i forskning och utveckling för att behålla sin ledande position på marknaden. Företaget har också ambitioner att expandera sina produktionskapaciteter för att bättre möta den globala efterfrågan.

– Vi ser fram emot att fortsätta vår resa mot innovation och tillväxt. Vår strategi är att investera i framtidens teknologi och säkerställa att vi levererar värde till våra kunder och aktieägare, avslutar talespersonen.

Med denna vinstökning och framtidsutsikter fortsätter Samsung att befästa sin ställning som en av de mest inflytelserika aktörerna inom tekniksektorn.

Källa: Tidningen Merkur

 

 

 

 

4o