Ryska diamantjätten satsar på guldbrytning

Alrosa får allt svårare att sälja sina diamanter och satsar därför på guldbrytning. Arkivbild.

Den ryska diamantjätten Alrosa, en av världens största diamantproducenter, har nyligen förvärvat en guldfyndighet längst österut i Siberien, tidigare ägd av företaget Polyus. Förvärvet är föga överraskande då Alrosa får allt svårare att prångla ut sina diamanter på världsmarknaden, då de är föremål för sanktioner i hela västvärlden. Även försäljning av ryska diamanter via tredjeland, som Indien, har förbjudits sedan mars i år. För att hålla företaget flytande har ryska staten förbundit sig att köpa upp en del av Alrosas diamantproduktion.

Alrosas nettovinst minskade med 15 procent i fjol och företaget satsar nu på att diversifiera sin portfölj mot guldbrytning.

Diamantjätten har tidigare investerat i guldsektorn, men verkar alltmer ha tappat intresset för det de senaste åren. Den nuvarande produktionen uppskattas till 180 kilo, men skulle kunna skjuta i höjden till 3,3 ton per år i och med köpet av ryska Polyus fyndighet.

Det finns också starka ekonomiska skäl bakom satsningen. ​​Diamantpriserna har rasat de senaste två åren, medan guldpriserna ökat kraftigt. Alrosa tillverkar också smycken och med diversifieringen mot guld lär de kunna bredda sitt ”direkta” smyckesutbud.

Investeringen i guldfyndigheten uppgår till 276 miljoner dollar, vilket inte inkluderar prislappen för förvärvet, som inte offentliggjorts.