Ny generation filterfläktar – Rittal Blue e+

Värme är sällan en välkommen gäst i skåpsystem. För att säkerställa problemfri drift av installerade komponenter är det avgörande att oönskad värme avlägsnas och ytterligare uppvärmning undviks. Här kommer filterfläktar in i bilden – ett kylningsalternativ som tidigare inte alltid fått den uppskattning det förtjänar.

Rittal presenterar nu en ny generation filterfläktar: Blue e+. Dessa filterfläktar är utrustade med innovativa funktioner för smart klimatstyrning.

bild

Filterfläktar för kapslingar
Filterfläktar är en populär och kostnadseffektiv lösning för att reglera temperaturen i kapslingar. De är det överlägset vanligaste valet för klimatkontrollsystem i skåp. Den nya generationens filterfläktar tar steget ut ur skuggorna med sina smarta verktyg och övervakningsfunktioner. Ett exempel är Blue e+ EC filterfläktens aktiva reaktion på oväntade temperaturökningar. Genom nödkylningsfunktionen skyddar den komponenterna från överhettning och minimerar risken för kostsamma systemstopp.

Foto

”Blue e+ filterfläktar den intelligenta lösningen för kapslingsklimatet, med flexibla förbättrade funktioner och smarta verktyg gör det dem till ett utmärkt val för moderna applikationer samt kan anpassas till olika branscher och applikationer där temperaturkontroll är avgörande.säger Göran Bjelk, produktchef för klimatisering på Rittal.”

Blue e+ filterfläktarna från Rittal erbjuder flera fördelar:

1. Förbättrad konstruktion: Nya veckfilter som standard ger högre kapacitet och längre serviceintervall. Vertikala lamellgaller på fronten har lagts till utan att påverka IP-klassen. Detta ger ett bättre luftflöde samtidigt som skyddsnivån bibehålls.

2. Storlek och effektklasser: Blue e+ filterfläktarna finns i fem storlekar och täcker åtta effektklasser från 20 m³/h till 1 160 m³/h luftflöde och finns i två färger. Detta ger flexibilitet och möjlighet att välja den lämpligaste modellen för olika applikationer.

3. Verktygsfri hantering: Den senaste generationen filterfläktar är konstruerade för verktygsfritt montage och underhåll. Snäppfästena för montering och öppningsmekanismen för filterbyte fungerar smidigare än tidigare. Detta sparar tid och gör det enklare att hantera filterfläktarna.

4. Nödkylningsfunktion: Blue e+ EC filterfläktarna är utrustade med en aktiv nödkylningsfunktion. Om det uppstår oväntade temperaturökningar reagerar filterfläkten automatiskt för att kompensera och skydda komponenterna från överhettning. Detta minimerar risken för kostsamma systemstopp.

bild

Tekniska Detaljer

Blue e+ filterfläktarna finns i fem storlekar och täcker åtta effektklasser från 20 m³/h till 1 160 m³/h luftflöde. AC/DC-modellerna uppfyller grundläggande krav, medan en EMC-variant finns för tillämpningar med specifika krav på elektromagnetiskt skydd av kapslingen. EC-tekniken möjliggör varvtalsreglering och fläktövervakning via ett analogt gränssnitt.

Temperaturregleringen anpassas efter de faktiska förhållandena, vilket sparar energi och förlänger livslängden. Dessutom erbjuder den nya generationens EC-fläktar ett brett spänningsområde (100–240 V) och ett ModBus-gränssnitt för övervakning, styrning och larmfunktioner.

Med Rittals IoT-gränssnitt kan filterfläktar itegreras för att tillhandahålla information om status, kapacitetsutnyttjande, drifttimmar och energiförbrukning. Detta gör det möjligt att lokalisera kritiska temperaturhöjningar och identifiera den specifika filterfläkten om flera kapslingar är närvarande.

Blue e+ filterfläktar flexibla och kan anpassas till olika branscher och applikationer där temperaturkontroll är avgörande. Här är några exempel:

1. Industriella kapslingar: Filterfläktarna är idealiska för att reglera temperaturen i industriella kapslingar där elektronik, styrsystem och andra komponenter behöver skyddas från överhettning.

2. Datacenter och serverrum: I datacenter och serverrum är det avgörande att hålla en optimal temperatur för att säkerställa pålitlig drift av servrar och annan IT-utrustning. Blue e+ filterfläktar kan effektivt hantera värmeutveckling i dessa miljöer.

3. Telekommunikationsutrustning: Filterfläktarna är lämpliga för kapslingar som innehåller telekommunikationsutrustning, routrar, switchar och annan nätverksinfrastruktur.

4. Automatiserade produktionslinjer: I automatiserade produktionsmiljöer där PLC-enheter och andra styrsystem används, är Blue e+ filterfläktar ett pålitligt val för att upprätthålla en stabil temperatur.

Blue e+ filterfläktar – den intelligenta lösningen för kapslingsklimatet.

Mer information om Blue e+ filterfläktar finns att läsa HÄR!