Enorm fyndighet av naturlig vätgas kan ha upptäckts i Frankrike

Philippe de Donato och Jacques Pironon. Foto: Universitetet i Lorraine

Forskare vid universitetet i Lorraine i västra Frankrike tror att de kan ha upptäckt ett enormt fynd av så kallad vit vätgas, alltså vätgas i naturlig form. Fyndigheten ligger i närheten av en pilotanläggning, där man 2012 borrade en djup brunn i energiforskningssyfte.

Den oväntade upptäckten öppnar för enorma möjligheter både vad gäller forskning och ekonomi, enligt nyhetskanalen France3.

– Det var helt oväntat! Ingen i forskarsamhället som arbetar med kol förväntade sig att hitta vätgas. På 600 meters djup upptäckte vi 1% vätgas, på 800 meters djup låg vi på 6% och på 1100 meter såg vi koncentrationer på mer än det dubbla - där låg vi på mer än 15%. Om detta bekräftas skulle det vara den största potentiella fyndigheten av naturlig vätgas som hittills upptäckts i Frankrike och Europa, säger forskarna Philippe de Donato och Jacques Pironon, båda forskningsdirektörer vid CNRS.

För att kunna detektera gaser på så stora djup har forskarna utvecklat en patenterad sond som klarar tryck över 200 bar.