VINCI Energies stöttar Northvolts batterifabriksutbyggnad i Skellefteå

Foto: Northvolt

VINCI Energies har genom Eitech Special Projects AB blivit tilldelad ett kontrakt av Northvolt för att tillhandahålla sin specialistexpertis inom elteknik för den omfattande utbyggnaden av batterifabriken i Skellefteå. Det nya uppdraget innefattar alla aspekter av elinstallationer, inklusive leverans och driftsättning av samtliga eltekniska system i två nya större industribyggnader.

Expansionen av batterifabriken i Skellefteå mot full kapacitet fortsätter, och det nya kontraktet involverar två nya processbyggnader för tillverkning, montering och förpackning av battericeller.

Detta projekt är ett gemensamt initiativ inom VINCI Energies företagsnätverk, vilket möjliggör en fördelning av expertis och resurser. Efter nästan fyra års närvaro i Skellefteå och med över 1 500 000 timmar av genomförda installationer i tidigare projekt, är Eitech och andra resurser inom VINCI Energies företagsnätverk redo att ta på sig ansvaret även för elinstallationerna i denna omfattande utbyggnad. Projektet påbörjas omedelbart och förväntas sysselsätta i genomsnitt 200 elektriker under de kommande 18 månaderna.

Tomas Lindsbro, VD för Eitech Special Projects AB, förklarar att genom företagets erfarenhet inom projektledning och samarbete i komplexa projekt kan kunden känna sig trygg med en skräddarsydd och effektiv lösning. Samarbetet mellan systervarumärkena Actemium, Emil Lundgren, INAC Process och Eitech, samt med underentreprenörer, möjliggör att rätt kompetens och resurser tillförs enligt behov.

Åke Thimfors från VINCI Energies betonar vikten av att bidra tidigt i processen och i nära samarbete med kunden och andra partners i satsningar för en grön omställning inom industrin. Han poängterar även att affärsmodellen är grundad på entreprenörskap och innovation, och att det är en inspirerande miljö för både befintliga och potentiella medarbetare att vara en del av projekt som är avgörande för samhällets omställning.

Vad gäller Northvolts anläggning i Skellefteå, är det Northvolts första gigafabrik i Sverige. Bygget påbörjades hösten 2019, och de första battericellerna producerades i december 2021 med de första leveranserna till kunder under 2022. Fabriksområdet expanderar kraftigt under kommande år och planerar att nå en maxkapacitet på 60 GWh battericeller per år, motsvarande upp till en miljon elektriska fordon. För närvarande har fabriken 3000 anställda, med planer på att ha över 4000 anställda vid full produktion.