Billeruds resultat speglar positivt marknadssetiment

Foto: Billerud

Billerud har nyligen släppt sin delårsrapport för januari-mars 2024. Bolaget summerar rapporten med orden: “Sekventiellt förbättrat resultat i spåren av positivt marknadssentiment”, detta trots att nettoomsättningen för det första kvartalet minskade med 9 procent.

Billeruds vd och koncernchef Ivar Vatne kommenterar rapporten:

“Resultatet för det första kvartalet var en klar sekventiell förbättring. Som väntat kom förbättringen främst från högre försäljningsvolymer och starkare prispositioner inom vätskekartong.”

“Marknadssentimentet förbättrades tydligt under kvartalet i båda regionerna. Orderböckerna har stärkts och vi ser breda prishöjningar annonseras.”

Under rubriken ”Marknadsutveckling och utsikter” skriver Billerud:

”För det andra kvartalet 2024 förväntas marknadsförhållandena fortsätta förbättras, även om en tydlig återhämtning av den underliggande konsumtionen av papper och förpackningar bedöms vara osäker. I Region Europa förväntas ökade försäljningspriser i de flesta segment till stor del kompensera för högre insatskostnader, särskilt för nordisk massaved. I Region Nordamerika förväntas insatskostnader och priser för grafiskt och specialpapper vara oförändrade, medan massapriserna väntas öka.”