Börsen börjar veckan nedåt

Erik Simander / TT: Börsveckan börjar nedåt. Arkivbild

Samtliga aktier i OMXS30-index faller. Mest nedåt går aktierna i ABB och SBB, ned med 4 respektive 3,7 procent.

Byggkoncernen Skanska har inför börsöppningen meddelat att man fått ett kontrakt om att renovera och bygga ut en stor friskvårdsanläggning i New Jersey, USA, med ett ordervärde på 710 miljoner kronor. Skanska-aktien backar 2,3 procent.

Kronan pressas sedan ett inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i september föll till 49,2, ned från 50,2 i augusti – främst tyngd av motvind vad gäller orderingången.

På valutamarknaden får samtidigt pundet ett litet lyft sedan den brittiska regeringen backat om ett omstritt förslag om en skattesänkning för höginkomsttagare.

Oljepriset stiger 2,6 procent efter rapporter om att oljekartellen Opec och andra stora oljeländer, som Ryssland, är på väg att fatta beslut om betydande produktionsminskningar av olja. Inför ett möte mellan oljeländerna på onsdag talas det om en minskning med en miljon fat per dag, vilket motsvarar 1 procent av den globala oljeproduktionen.

Naturgaspriset på råvarubörsen i Amsterdam faller samtidigt drygt 7 procent till 188 euro per megawattimme – den lägsta nivån sedan juli.

Börserna i Kina har helgstängt hela veckan, men på Hongkongbörsen och Seoulbörsen pekar det markant nedåt i måndagens handel i kölvattnet på den svaga avslutningen på börsveckan på Wall Street i fredags. Tokyobörsen går mot strömmen med en uppgång för Nikkei 225-index på 1,1 procent.