Fortsatt minus på Wall Street

Seth Wenig/AP/TT: Dystert på New York-börsen – igen. Arkivbild.

Inflationsspöket fortsatte att plåga New York-börsen på tisdagen. Marknaden i stort oroas över mer genomgripande prisökningar, mer stigande räntor och mer risk för lågkonjunktur.

Breda S&P 500-index stängde ner 2,0 procent, Dow Jones industriindex föll 1,6 procent och tyngst gick det för Nasdaqs kompositindex med minus 3,0 procent.

Företagsorganisationen The Conference Board rapporterade att konsumentförtroendet i juni föll till den lägsta nivån på över ett år, mestadels på grund av oro för stigande priser på bensin och livsmedel. Inflationsförväntningarna ligger på 8 procent på, de högsta sedan augusti 1987 enligt The Conference Board.

Stora teknikföretag backade – till exempel Microsoft 3,2 procent och Apple 3,0 procent – medan aktierna i energibolag hade en positiv dag tack vare att det amerikanska oljepriset gick upp.

En av dagens stora förlorare blev sportklädes- och skoföretaget Nike trots att vinst och försäljning ökade mer än väntat. Företaget varnade för intäktsfall på grund av nedstängningar i Kina. Beskedet mottogs med kursminskning på 7,0 procent.