Forskningspengar till logistik

Foto: Morguefile

Centrum för Logistik och Innovativ Produktion, CLIP, vid Högskolan i Gävle får 8,3 miljoner kronor från Vinnova i stöd för det treåriga projektet ”Design av globala försörjningskedjor i svenska industriföretag”.

Projektet gäller forskning inom området hållbara produktionsstrategier och handlar om förutsättningar för konkurrenskraftig global svensk produktion.

- Studien bygger på tre fallstudier av globalt verksamma företag och en internationell enkätundersökning som medger jämförelser av olika produktionsstrategier och hur effektiva de är. Studien genomförs av forskare vid Högskolan i Gävle, Kungliga Tekniska Högskolan och Handelshögskolan i Stockholm, kommenterar Lars Bengtsson, professor i industriell ekonomi och föreståndare för CLIP.

Två av de tre företagen i studien är Ericsson och Sandvik, medan det tredje sannolikt blir Syntronic eller Mekanotjänst. Resultaten från projektet kommer att kunna användas för att förbättra logistik och försörjningskedjor i svenska industriföretag i flera olika branscher.  Ambitionen är att utveckla kunskaper om nya och konkurrenskraftiga former av global svensk produktion, det vill säga produktionsstrategier som kombinerar inhemsk avancerad produktion med ett globalt leverantörsnätverk.