BMW, Northvolt och Umicore i samarbete

Det byggs en helt ny basindustri i Sverige. Arkivbild

Ska utveckla gröna batterier

BMW-koncernen, Northvolt och Umicore har bildat ett gemensamt teknologikonsortium för att kunna arbeta nära varandra om fortsatt utveckling av en komplett och hållbar värdekedja för battericeller för elektrifierade fordon i Europa. Projektet strävar efter att fortsätta med en hållbar industrialisering av battericeller i Europa och därtill hörande förvärv av färdigheter, från cellkemi och utveckling till produktion och slutligen återvinning.

Utvecklingsverksamheten inom det paneuropeiska konsortiet kommer att bidra till att skapa högteknologiska jobb som fullt ut stöder EU Battery Alliance, grundad av EU-kommissionär Maroš Šefčovič, med följande motivering: "Batterier bidrar till övergången till ren rörlighet och rena energisystem. Tack vare äkta deltagande av aktörer från alla delar av batterikedjan, blir Europa ledande aktör inom detta strategiska område. Jag välkomnar därför att de viktigaste aktörerna inom våra bilsektorer investerar i framtiden för europeisk batterinovation och tillverkning."

– Det miljövänliga förhållningssättet som Northvolt representerar gör det till ett mycket tilltalande företag för oss som dessutom har varit mycket mottagligt för våra idéer, konstaterade Klaus Fröhlich, styrelseledamot i BMW AG, ansvarig för utveckling.

– Av denna anledning har BMW Group och Northvolt samarbetat under en tid som ett led i ett strategiskt tekniskt projekt. Samarbetet kommer att utnyttja funktionerna i Northvolt Labs, en forskningsanläggning som används för att testa och industrialisera battericeller före storskalig produktion, i syfte att utveckla avancerade gröna battericeller.