Nya säkerhetsstandarder för litiumbatterier

Foto: Svensk Elstandard

Den internationella standarden för säkerhetsfordringar skäps

Rapporter om brinnande batterier i mobiler har på senare år visat att den allt snabbare utvecklingen av litium-jonbatterier också kräver en anpassning av motsvarande säkerhetsfordringar. Därför har den internationella standarden med säkerhetsfordringar på små laddningsbara batterier kompletterats med en del för litium-jonbatterier, SS-EN 62133-2. Den tidigare SS-EN 62133-1 för nickel-kadmiumbatterier har samtidigt uppdaterats.

Motsvarande standard för mobila och stationära laddningsbara litium-jonbatterier i industriella och liknande tillämpningar är den nya SS-EN 62619, som fastställdes nu i november. Den täcker batterier för användning i energilager, reservkraft, truckar, båtar och liknande.

Laddningsbara celler och batterier med alkalisk eller annan icke syrabaserad elektrolyt – Säkerhetskrav på litiumceller och litiumbatterier för tillämpningar i industrin. Med SEK preview kan man för varje standard från SEK fritt ladda hem och ta del av förord, eventuell inledning, innehållsförteckning och det avsnitt som beskriver standardens syfte och omfattning.

Se preview här på SS-EN 62619