Dålig IT-säkerhet hos svenska företag

Ny rapport från Svenskt IT säkerhetsindex

 

 

 

Industrin är dåligt skyddad mot IT-attacker och näst sämst av alla jämförda branscher i Sverige. Branschens bolag saknar en säkerhetsstrategi, trots att dataintrång är lika allvarligt som finansiella risker. Och det är extra allvarligt för alla ihopkopplade maskiner som pratar med varandra, IoT, för de kan enkelt hackas och attackera anställda och kunder.

Faktum är att dagens verksamheter har nätverk som är så omfattande och uppkopplade från så många enheter och platser att det inte längre är frågan om att kunna skydda sig utan för många handlar det om att hantera följderna av ett intrång.
 
Advenica är experter på att skydda bolag och har kunskap om hur en attack går till och hur man skyddar sig. Extra aktuellt är detta då en ny lag kommer som innebär att bolag kan tvingas höga böter.

Advenica spionskyddar fem länder i Europa och är ett av fyra bolag i hela världen som klarar kraven för EU:s högsta säkerhetsklassning.
 
Statistik från säkerhetsindexet visar att det är illa ställt inom industrin:
 
• 30% av alla tillverkande företag saknar skydd mot IT-attacker och riskerar därmed böter på närmare 20 miljoner euro.
• Vart 5:e bolag har dessutom inte kartlagt vilken information som är känslig, utsatt och behöver skyddas, trots att de riskerar dryga böter på närmare 20 miljoner euro när EU:s nya datalag – GDPR (PULs ersättning) - träder i kraft under 2018.
• Hälften av de tillfrågade IT-cheferna känner inte till ISO – standard för informationssäkerhet
• Svårt att rekrytera rätt personal. 8 av 10 industriföretag anger att de saknar rätt kompetens inom säkerhetsarbetet. 8 av 10 saknar även system för informationssäkerhet
 
Om undersökningen
Rapporten Svenskt IT säkerhetsindex är frukten av ett samarbete mellan Advenica, Dataföreningen, Sig Security, SACS, Christer Magnusson Docent vid Stockholms Universitet och Radar.