Försäljningsras och förlust för Volvo Cars

Adam Ihse/ TT: Volvo Cars har släppt delårssiffror. Arkivbild.

Volvo Cars redovisade på tisdagsmorgonen en förlust på 989 miljoner kronor för det första halvåret 2020. Det kan jämföras med en vinst på 5,5 miljarder kronor under motsvarande period ett år tidigare.

Omsättningen uppgick till 112 miljarder kronor, jämfört med 130 miljarder kronor ett år tidigare. Under det första halvåret sålde Volvo 270 000 bilar, en minskning från 340 000 under samma period förra året.

"Utmanande halvår"

"Vi var på väg att lyckas med vår tillväxt och leverera på våra volymmål, och sedan slog pandemin till", skriver vd Håkan Samuelsson i rapporten, och fortsätter med att summera halvåret som gått:

"Marknadsförhållandena gjorde det första halvåret 2020 utmanande, men jag är övertygad om att vi är väl positionerade för en stark marknadsåterhämtning under andra halvåret. Om marknaden återhämtar sig som vi förväntar oss, förutser vi att försäljningsvolymerna återgår till de nivåer vi såg under andra halvåret 2019, och det är också vår ambition att återgå till liknande vinstnivåer och kassaflöde".

Ras i Europa

Försäljningen i Kina återhämtade sig under halvåret och nådde till slut nästan upp till förra årets siffror. Det är i stället i Europa det stora raset i försäljning kommer för Volvo, med en minskning på 30 procent.

"Försäljningen återhämtade sig gradvis i Sverige, Tyskland och Storbritannien under de sista två månaderna av rapportperioden, framför allt som ett resultat av en stark efterfrågan på XC-modellerna. Överlag tog Volvo marknadsandelar under perioden", skriver bolaget i sin kvartalsrapport.

I Sverige såldes 24 000 bilar under perioden, en minskning med 23 procent jämfört med första halvåret 2020.