Billerud Korsnäs planerar miljardinvestering

Foto: Billerud Korsnäs

Förpackningspappers- och massaproducenten Billerud Korsnäs planerar för investeringar på mer än 5 miljarder kronor under de kommande tre åren.

Det framgår av presentationsmaterialet inför vd Per Lindgrens framförande på bolagets kapitalmarknadsdag i eftermiddag.

Investeringsplanerna omfattar redan meddelade såsom exempelvis de pågående utredningarna för bolagets framtidssatsningar som meddelades den 25 augusti.

Bolaget gör investeringarna för att förbättra den underliggande lönsamheten och säkra organisk tillväxt.

För förpackningspapper kommer bolaget att fokusera på områden som växer 2-4 procent årligen, det vill säga fokusera selektiv tillväxt.

Inom affärsområdet Consumer Board kommer bolaget att satsa på att öka volymerna på de växande områden vätskekartong och konsumentkartong, det vill säga det är volymtillväxt i fokus.

För området Containerboard kommer bolaget att satsa på värdetillväxt.

När åtgärderna är fullt genomförda bedöms det underliggande ebitda-resultatet förbättras med mer än 1 miljard kronor. Och den organiska tillväxten ligga på 3-4 procent årligen.

Vidare har bolaget finansiell kapacitet att addera tillväxt genom förvärv. Tilläggsförvärv med potential till synergier bedöms för närvarande som mest intressanta.

Billerud har också som mål att nya produkter ska stå för 20 procent av försäljningen år 2020, att jämföra 14 procent 2014 och 19 procent under tredje kvartalet 2015. Nya produkter uppges i snitt ha 2 procent bättre marginal.

(SIX News)