Femte mjukpappersmaskinen från Valmet igång i Egypten

Hayats mjukpappersanläggningar har idag en årlig kapacitet på 210 000 ton. Foto: Valmet

Nyligen kördes Hayat Kimyas (TM6) mjukpappersmaskin igång vid företagets bruk i Egypten.  Det var den sjätte uppstarten som samma team från Valmet och Hayat Kimya gjorde tillsammans, enligt ett pressmeddelande.

Valmet har sedan tidigare installerat fem nya maskiner och en stor ombyggnad av Hayats TM1 i Izmit i Turkiet. Den nya maskinen i Egypten kommer, enligt Valmet, att öka Hayat Kimyas nuvarande produktion av ansiktsservetter, toa- och hushållspapper med 70 000 ton per år.

Maskinen är en del av Hayat Kimyas expansionsplaner i Mellanöstern där Valmet bidragit med fem Advantage DCT 200TS mjukpappersmaskiner i Turkiet, Iran, Ryssland och nu också i Egypten.

Denna femte mjukpappersmaskin har, enligt tillverkarens pressmeddelande, en bredd på 5,6 meter och en designhastighet på 2 200 meter/minut. Som råvara kommer man att använda färskmassa och hela tillverkningslinjen är optimerad för att spara energi och ge en högkvalitativ slutprodukt.

Valmets leverans omfattar en komplett produktionslinje inklusive mäldberedningssystem, en Advantage DCT 200TS mjukpappersmaskin och två Fokus omrullningssystem med 2,8 respektive 5,6 meters bredd. Pappersmaskinen är utrustad med OptiFlo inloppslåda och en gjuten Yankeecylinder.

Den är också utrustad med Advantage-nyckelkomponenter som ViscoNip press, AirCap Yankeekåpa - förberedd för Cogeneration, WetDust dammhanteringssystem, arktransfersystem och en SoftReel L rullstol. Mäldberedningen består av OptiSlush pulper, OptiFiner koniska refiners och OptiScreen maskinscreen.

Hayat Kimya A.S. är en del av Hayat Group som huvudsakligen verkar inom kemikalie-, hygiene- pappers- och träindustrin. Hayats mjukpappersanläggningar har idag en årlig kapacitet på 210 000 ton och en konverteringskapapacitet på 135,000 ton per år. Genom den nya start-upen kommer den totala produktionskapaciteten att öka med 70 000 ton per år.