Tyskland förlorar alltfler utländska investerare

Hamburgs Container Terminal, i Tysklands största hamn. Foto: Wikipedia Common Lic. kredit: Thomas Fries, Licens: cc-by-sa-3.0 de

Utländska investeringar i Tyskland minskar dramatiskt, till den lägsta nivån på tio år. I skarp kontrast står Frankrike och Storbritannien, där investeringarna ökar. Under det senaste året rapporterades endast 733 nya investeringsprojekt av utländska företag i Tyskland. Det är en minskning med tolv procent från föregående år och den lägsta siffran sedan tio år tillbaka.

Uppgifterna nämns i en analys från konsultföretaget EY, som tidningen Handelsblatt har tagit del av. Analysen inkluderar endast projekt som innebär nya anläggningar och arbetstillfällen, medan rena företagsförvärv inte räknats med.

Jämförelse med grannländerna

Sedan 2017 har antalet investeringar i Europas största ekonomi minskat med 35 procent. Under samma period har Frankrike istället sett en ökning med 20 procent. Henrik Ahlers, chef för EY Tyskland, kommenterar utvecklingen som ett "varningstecken". Han menar att Tyskland halkar efter medan andra europeiska länder utvecklas mycket mer dynamiskt.

Europaöversikt

Totalt tillkännagavs 5694 investeringsprojekt av utländska investerare i Europa under det gångna året, vilket är en liten minskning med fyra procent jämfört med året innan. Frankrike är fortsatt det mest populära landet för investeringar trots en minskning med fem procent till 1194 nya projekt. Storbritannien följer därefter med en ökning på sex procent till 985 projekt.

Denna nedgång i Tyskland kan potentiellt öka debatten om landets attraktivitet som investeringsdestination. Med tanke på att utländska företag bidrar med en fjärdedel av Tysklands ekonomiska prestanda, pekar trenden på allvarliga framtida ekonomiska utmaningar för landet.

Källa: Handelsblatt