Pöyry får uppdrag av Billerudkorsnäs

Foto: Billerudkorsnäs

Billerudkorsnäs har gett Pöyry i uppdrag att leverera ingenjörstjänster för uppförandet av en ny kartongmaskin vid bolagets produktionsanläggning i Gruvön – den största investeringen i Billerudkorsnäs historia.

Den totala investeringskostnaden är 5,7 miljarder kronor, vilket inkluderar byggandet av kartongmaskinen samt ombyggnationer i det befintliga massabruket. Smarta förpackningslösningar kan minska beroendet av fossila bränslen, klimatpåverkan och nedskräpning, samt öka livsmedelssäkerheten. Efterfrågan på hållbara lösningar växer runt om i världen då allt fler varumärkesägare, livsmedelsbutiker och konsumenter gör medvetna val. 

Den nya maskinen blir enligt bolagen en av de mest kostnadseffektiva i världen, med en produktionskapacitet på cirka 550 000 ton vätskekartong, kartong, livsmedelskartong och liner per år. Pöyry har varit inblandat i studier och förprojekt sedan 2014 för att tillsammans med Billerudkorsnäs utveckla investeringsplanen till ett livskraftig tekniskt koncept.

– Den här investeringen är den största i Billerudkorsnäs historia och ger oss en stabil grund för att fortsätta utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Vi tycker om stora utmaningar som detta projekt och ser till att ha bästa möjliga samarbetspartners när vi tar på oss en uppgift som den här. Därför är vi glada över ett fortsatt partnerskap med Pöyry, säger Ulf Eliasson, Senior Vice President Consumer Board och projektägare vid Billerudkorsnäs.

Uppdraget ska vara slutfört första kvartalet 2019.