Siemens satsar på forskning i Garching genom att skapa "Bayerska Silicon Valley"

En Hyperloop-prototyp från Münchens Tekniska universitet TUM. Blir Bayern det nya "Silicon Valley i Europa"? Kvantdatorer, Hyperloop, satellitteknik, AI: Sedan tre år har Bayern och Siemens investerat miljarder i forskning inom ramen för Hightech-Agenda. Foto: Universitetet TUM-Hyperloop

 

Siemens har flyttat sin huvudsakliga forskningsverksamhet från München till förorten Garching, vilket etablerar staden som ett nytt forskningscentrum liknande Silicon Valley.

En ny era i Garching

Georg von Wichert, ingenjör hos Siemens, leder vägen genom företagets nya laboratorier i Garching. Trots att lokalerna fortfarande bär spår av flytten utstrålar de potential och framtidstro. "Det är lite rörigt här just nu, vi håller på att packa upp," förklarar von Wichert. Han och hans team har nyligen flyttat från Siemens anläggning i Neuperlach, belägen i Münchens sydöstra utkanter, till den mer centralt belägna Garching.

Strategiskt placerat nära teknisk högskola

I närheten av motorväg A9 och floden Isar ligger campuset för Technische Universität München (TUM). Siemens har uppfört en ny byggnad på campuset och planerar ytterligare en till 2027. Inom kort kommer 450 anställda att ha sina arbetsplatser här, och när allt står klart kommer totalt 1.000 anställda att arbeta i det nya "Siemens Technology Center". Forskningen kommer att fokusera på dataanalys, artificiell intelligens (AI) och interaktion mellan människor och maskiner, med målet att utveckla nya produkter för industrin.

Framtid och innovation under samma tak

Även om flytten fortfarande pågår, är forskningsarbetet i full gång i de nya laboratorierna. Ett team av unga ingenjörer testar redan en industrirobot som kan plocka och sortera delar från lådor. Det unika med denna robot är att den, tack vare AI, kan styras med röstkommandon. "Vi räknade en gång på skoj att roboten kan utföra fler rörelsekombinationer än det finns atomer på jorden," delar von Wichert med sig.

Samverkan med tekniska universitetet

Den gamla forskningsanläggningen i München-Neuperlach kommer snart att vara ett minne blott. Siemens nya grannar i byggnaden blir ingen mindre än TUM, som kommer att använda andra våningen i byggnaden kostnadsfritt i 50 år, tack vare ett avtal med Bayerns statliga myndigheter.

Ett nytt sätt att arbeta

I praktiken innebär samarbetet mellan Siemens och TUM att båda parter delar på utrymmen som konferensrum och laboratorier på bottenvåningen. En gemensam cafédel och flera öppna arbetsytor är designade för att främja samarbete och utbyte av idéer, inte bara inom Siemens och TUM utan även med externa besökare och andra samarbetspartners.

Med denna storskaliga satsning i Garching stärker Siemens inte bara sin position inom forskning och utveckling, utan bidrar också till regionens ekonomiska och tekniska framsteg, och skapar ett dynamiskt centrum för innovation och teknik i hjärtat av Bayern.

Källa: Siemens