Vinnova ska identifiera strategiskt viktiga tekniker för Sverige

Regeringen har gett Vinnova i uppdrag att leda en process för att identifiera och föreslå strategiskt viktiga tekniker för Sverige. Uppdraget ska resultera i ett kunskapsunderlag till regeringen för framtida insatser som stärker Sveriges konkurrenskraft och näringslivets investeringar i forskning och utveckling.

Regeringen menar att framväxande och annan strategiskt viktig teknik alltmer blir föremål för global geopolitisk konkurrens. ”Teknikutvecklingen har också utrikes- och säkerhetspolitiska dimensioner - många länder agerar alltmer med en politisk agenda i dessa frågor”, skriver de som ser att  detta leder till att den internationella konkurrensen hårdnar också för svensk industri.

 – Det som står på spel är vem som kommer att sätta framtidens standarder och utforma marknaderna och vem som kommer att behöva anpassa sig. Sverige måste våga välja och prioritera för att nå excellens, säger energi- och näringsminister Ebba Busch, i ett pressmeddelande.

– Sverige är och har länge varit en framstående forsknings- och tekniknation, men för att hänga med i dagens snabba teknikutveckling behöver vi göra strategiska vägval. Det är avgörande för att vi även framöver ska kunna var ett ingenjörsland och en stark tekniknation, säger utbildningsminister Mats Persson.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 oktober 2024. Under processen ska Vinnova inhämta synpunkter från berörda aktörer.