RISE-projekt om industriell vattensymbios

Deltagarna på RISE-projektet på mötet i mitten av november.
Deltagarna på RISE-projektet på mötet i mitten av november.

Sedan i somras har flera större företag, bland andra Arla och Åbro bryggeri, börjat samarbeta i ett RISE-projekt kring vattenanvändning. Vimmerby är utvalt tillsammans med Visby eftersom grundvattenmagasinens nivåer är kritiskt låga i just våra områden och får fungera som case i det här första projektet.

Ordet symbios innebär att dela på resurser på ett sätt så att alla parter gynnas. Inom industriell symbios är det producerande företag som försöker hitta vägar för att bättre hushålla med gemensamma resurser - i detta fall vatten.

– Vi har flera större företag i Vimmerby som använder vatten som huvudresurs i sin produktion. De får spillvatten som vi nu vill hitta sätt att återanvända, berättar projektledaren Lina Lundgren, RISE.

Tanken är att ett företags restprodukt kan bli ett annat företags resurs. På så sätt används resurserna på ett mer effektivt sätt.

Projektet, som pågår under 17 månader, ska undersöka om det går att återanvända vattnet från en industri till en annan och på vilket sätt. Målet är att se över lokala förutsättningar och kartlägga olika aktörers behov av kvantitet och kvalité. Därefter utformas och utvärderas olika lösningar för att återanvända vatten. Processen pågår parallellt i Visby och Vimmerby med hänsyn till respektive orts förutsättningar.

Vimmerbyföretaget Mercatus Engineering, ett företag specialiserat på spånhantering samt skär- och processvattenrening, blev tidigt engagerade i samarbetet.

– Vi har redan haft flera intressanta workshops där vi undersökt vad som behövs göras och vilka tekniska möjligheter som finns. Detta är bara starten. Jag är övertygad om att vi kommer hitta modeller för vattensymbios som fungerar även på andra orter, säger Pär Bragsjö, vd på Mercatus Engineering.