Helsingborgsföretaget Rscued gör juice på kasserad frukt – förra året räddades närmare 400 ton frukt och grönt. Nyligen installerades en robot från Universal Robots i fabriken för att underlätta för medarbetarna.
– Jag hade inte förstått att det skulle vara så lätt att implementera en robot. Det har blivit ännu bättre än jag trodde, säger fabrikschef Marko Tukaric i ett pressmeddelande.
Rscueds affärsidé är att rädda frukt och grönsaker som annars hade slängts. Förra året innebar det 388 ton frukt och grönt. I år planerar man att rädda dubbelt så mycket.
På Rscued arbetar 13 frukträddare, varav hälften i produktionen. Efter sortering pressas frukten, drycken tappas på flaskor och hettas upp. Flaskorna korkas igen och etiketteras. Tidigare fick en person stå i slutet av bandet och packa de närmare 80-gradiga flaskorna i lådor för hand.
Sedan årsskiftet står nu en kollaborativ robot på fabriksgolvet och plockar flaskor från bandet och sätter i en kartong. Valet föll på en UR10, som klarar att lyfta upp till 10 kilo och kapaciteten på bandet. Odigo har utvecklat tre olika specialanpassade gripdon för de olika storlekarna på flaskorna.
– Roboten har inneburit mindre stress, bättre arbetsmiljö och vi har frigjort en person som i stället kan sortera frukt – så att vi kan rädda ännu mer, säger Marko Tukaric.