I Sverige riskerar 66 000 sysselsatta att påverkas av brexit, Storbritanniens eventuella utträde ur EU. Redan nu har Sveriges export till Storbritannien minskat, enligt en ny rapport.
Svensk varuexport till Storbritannien har minskat med 17 procent under årets första kvartal, jämfört med motsvarande period förra året. Det visar en ny rapport från Kommerskollegium som TT tagit del av.
Oro inför brexit kan vara ett skäl till nedgången, enligt Olle Grünewald, utredare vid myndigheten. Även om det framför allt är handeln med råvaror och bränsle som minskat kraftigt, främst på grund av de sjunkande råvarupriserna.
-Sverige är ett så litet exportberoende land som genom handeln är djupt sammanlänkad med Storbritannien. Till exempel importerar Sverige olja från andra länder som i sin tur exporteras till Storbritannien. Därför påverkas vår export också av Storbritanniens handel med andra europeiska länder, konstaterar Olle Grünewald.
"Svenska jobb hotas"
Storbritannien är Sveriges tredje största marknad för tjänsteexport och en viktig handelspartner för den totala sysselsättningen i Sverige. Brexit skulle enligt rapporten riskera att påverka totalt 66 000 sysselsatta i Sverige. Beräkningen inbegriper både anställda inom de företag som exporterar till Storbritannien och underleverantörer, som svenska företag som säljer varor till större företag, som i sin tur exporterar till Storbritannien. De jobben är i riskzonen om handeln med Storbritannien blir dyrare, något som Olle Grünewald hävdar är oundvikligt i och med brexit. Därmed inte sagt att jobben försvinner, betonar han.
Om nuvarande tullunion med bland andra Sverige upphör ökar de administrativa kostnaderna för handeln, hävdar Grünewald.
Förlorar inflytande
-När varor och tjänster kommer till gränsen kommer det då ta längre tid när fler dokument ska fyllas i. Ökade handelskostnader bromsar handeln och leder i sin tur på sikt till en lägre BNP-tillväxt både i Storbritannien och EU.
Visst kan Storbritannien vid ett utträde skapa egna frihandelsområden med länder, medger han.
-Men då förlorar Storbritannien inflytande i EU samtidigt som landet fortfarande måste hålla sig till det regelverk EU beslutar om, säger Olle Grünewald.
(TT)