Europas största bränslecellutställning på Hannovermässan

Debattforum om framtidens bränsleceller på Hannovermässan. Nya stationära bränslecellenheter med högre lagringskapacitet och prestanda är på väg till marknaden. Foto: Hannovermässan
Debattforum om framtidens bränsleceller på Hannovermässan. Nya stationära bränslecellenheter med högre lagringskapacitet och prestanda är på väg till marknaden. Foto: Hannovermässan

(Hannovermässan: Dagens Näringsliv.se) Delmässan Energy, som upptar en relativt stor del av årets Hannovermässa, riktar fokusen på lagring av fluktuerande energi från solceller och vindkraft. Ett rekordantal utställare (160) från 25 länder demonstrerar senaste tekniken på en yta av 5 000 kvadratmeter på Europas största vätgas-, bränslecell- och batteriutställning.

Resulterande överskottsenergi kan idag lagras direkt i stora batterier eller kan användas för att producera vätgas, som sedan i sin tur kan lagras.

Denna delmässa informerar utförligt bland annat om att förnybar energi kan användas för att producera vätgas som därmed fungerar som en energibärare. Processen för vätgas produktion kallas elektrolys. Genom elektrisk energi delas vatten till väte och syre.

Företaget ITM Power, i brittiska Sheffield lanserar på mässan ett ökat produktutbud baserat på en högre krafttäthet som ger 50 procent mer vätgas för samma lagringsvolym.

Även PowerCell Sweden AB, deltog på Hannovermässan. Företaget är Nordens ledande bränslecellsbolag, som utvecklar och producerar miljövänliga elkraftsystem för stationära och mobila kundapplikationer.

PowerCell har utvecklat ett modulsystem av bränslecellsplattformar, som drivs av ren miljövänligt producerad vätgas där enbart el, värme och vatten är utsläppen. Bränslecellerna är också designade för att klara reformerad vätgas från exempelvis biogas, naturgas, biodiesel eller standard diesel.

I det fall vätgasinfrastruktur saknas, så har PowerCell kombinerat sin ledande bränslecells- och reformerteknologi och utvecklat ett bränslecellssystem, PowerPac, som omvandlar standarddiesel, via vätgas, till el. Detta sker på ett energieffektivt och miljövänligt sätt, där utsläppen av kolmonoxid, kväveoxider och partiklar elimineras helt och koldioxiden kraftigt reduceras jämfört med en traditionell dieselmotor.

PowerCell Sweden AB är listat på First North vid Nasdaq Stockholm och är en industriell spin-out från Volvokoncernen. G&W Fondkommission är av Bolaget utsedd Certified Adviser för listningen vid Nasdaq First North Stockholm.

Siemens AG, Division Digital Factory, fabriksautomation i Nürnberg demonstrerar också automationslösningar för bränslecellteknik och batteriproduktion.

SFC energi AG i tyska Brunnthal har redan sålt 33000 bränsleceller till säkerhetfirmor och övervakning, samt till olje- och gasmarknaden.

 

Nya stationära bränslecellenheter är på väg till marknaden. Företaget Brennstoffzelle IBZ (Tysk bränslecellprojekt) i Oldenburg kan bidra med talrika bränslecellenheter för nationell energiförsörjning. Den alstrade värmen från enhetens elproduktion används för uppvärmning och varmvattenbearbetning. Förutsättningen är en naturgasanslutning. En integrerad transformator förvandlar det nödvändiga vätet från naturgasen.