Världens mest värdefulla företag, teknikjätten Apple, förlorade nästan 200 miljarder dollar på två dagar

Apples iPhone, en förbjuden mobiltelefon för Kinas stadsanställda. Foto: Pixabay/Creative Commons Lic. Kredit: Pexels

Kina fick nämligen precis ett tekniskt genombrott som överraskade västvärlden. Och nu förbjuder Kina användningen av Apple iPhone-smarttelefoner, skriver mediet Kauppalehti

Samtidigt har Huaweis nyhet överraskat USA med sin kraft. Frikopplingen av Kina och västvärlden går framåt.

Bakgrunden till Kinas plan enligt Kauppalehti, är att förbjuda användningen av Apple-smartphones av statsanställda och eventuellt utvidga förbudet till även statligt ägda företag. Även om de närmare detaljerna om effekterna av beslutet inte är tydliga, var budskapet tydligt: ​​Apples produkter ska misstänkas i Kina.

En sida av större historia

Det kan börja tära på försäljningen i Kina mer allmänt. En femtedel av Apples omsättning på runt 400 miljarder dollar förra året kom från Kina.

Det växande förbudet mot Apples smartphones är dock bara en sida av en större historia. Tillkännagivandet sammanfaller med lanseringen av en ny 5g-smartphone från den kinesiska tekniktillverkaren Huawei, som uppenbarligen är utrustad med en kraftfull sju nanometers chipprocessor från den kinesiska chiptillverkaren SMIC.

Denna Huawei Mate 60 Pro-modell kan hantera Apples iPhone i dataöverföringshastigheter. Det är därför ett genombrott inom kinesisk halvledarteknik. Hypen och uppmärksamheten relaterade till produkten underströks av förra veckans vackra aktieuppgång i kinesiska teknikföretag.

Nationell storhet

Det är också en fråga om nationell stolthet, eftersom produkten representerar landets förmåga att kringgå amerikanska sanktioner och högteknologiska exportförbud.

- Om frigörelsen från Kina börjar ta fart är det också värt att förbereda sig på en ny acceleration av inflationen, sammanfattar Kauppalehti.

Källa: Tidningen Kauppalehti,