Fyra startups utvalda för att skapa innovativa och hållbara mobilitetslösningar

Möte på MobilityXlab med Katarina Brud, director. Bild: MobilityXlab

Artificiell intelligens i mjukvara för drogdetektering, globala digitala identitetslösningar, realtidskommunikation mellan fordon av olika märken, och mjukvara som upptäcker hälsorelaterade försämringar som kan påverka körförmågan. Det är innovationerna som väckte störst intresse bland MobilityXlabs partners i årets första uttagning.

MobilityXlab är en innovationshub som grundades i oktober 2017 av industribolagen Ericsson, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group och Zenseact.  MobilityXlab drivs av Lindholmen Science Park med stöd från Vinnova och Västra Götalandsregionen.

Svenska Eyescanner, 12iD och Detectivio, samt amerikanska Aiden har nu blivit inbjudna att samarbeta med de sex världsledande industriföretagen i minst sex månader.

Eyescanner, grundat av två svenska entreprenörer, fokuserar på AI i mjukvara för drogdetektering.

– Eyescanners innovation löser bristen på teknologi i fordon för att upptäcka drogpåverkade förare. Droger påverkar det centrala nervsystemet, något som reflekteras i ögats reaktioner och rörelsemönster. Vi har utvecklat en lösning som använder maskininlärning för att upptäcka drogpåverkan genom att filma en sekvens av förarens ögonrörelser. Det är inget som märks av individen, och den skyddar också användarnas integritet, säger Jenny Johansson, medgrundare och tidigare anställd på Säpo, i en kommentar. Jenny Johansson.

.Startupbolag från hela världen har sökt till MobilityXlab, där ett eventuellt deltagande är avgiftsfritt. Totalt har man nu 12 bolag i programmet, då utvärdering fortfarande pågår av innovationer som valdes in 2021.

Mer information om startupbolagen

Eyescanner SWEDEN – Göteborg - eyescanner.se – In-Cabin Tech

Eyescanner är ett mjukvaruföretag som utvecklar mjukvara/algoritmer för läkemedelsdetektering genom bildanalys av ögonområdet.  

Detectivio SWEDEN – Göteborg - detectivio.com – In-Cabin Tech

Med målsättningen att förbättra hälsobedömningar började en läkare och en datavetare använda AI-teknik för att möjliggöra kontaktlös mätning av vitala tecken – de mest kritiska hälsomåtten – och grundade Detectivio. Triageprocessen på akutmottagningar blev utgångspunkten för att utveckla och validera tekniken.  

12iD SWEDEN – Stockholm - 12id.com - Connectivity

12iD är ett innovativt svenskt teknikföretag, med fokus på digital identitet, som samarbetar med partners inom olika sektorer för att utfärda identiteter och för att koppla ihop identitetsinnehavare med ett globalt ekosystem av flera tjänster. Med anpassad blockchain-teknik gör 12iD digital identifiering sömlös och skalbar.

Aiden USA Silicon Valley - aidenabled.com - Connectivity

Aiden sägs vara världens första rena mjukvaruprodukt som förvandlar fordon till IoT-enheter – oavsett märke. De möjliggör dubbelriktad kommunikation direkt med Aidenabled-fordon för maximal flexibilitet i hur data konfigureras och vad den tillämpas på.