Världsbanken överväger att inkludera kärnkraft i sin energifinansiering

World Banks möte nyligen, 2025. Foto: World Bank
World Banks möte nyligen, 2025. Foto: World Bank

Världsbankens president Ajay Banga har meddelat att banken planerar att ompröva sin energipolitik för att inkludera en bredare mix av energikällor, inklusive kärnkraft. Denna förändring syftar till att stödja en global energitransition och möta behoven i utvecklingsländer som söker stabil och tillförlitlig energiförsörjning.

Under Världsbankens vårmöten uttryckte Banga att han kommer att söka godkännande från bankens styrelse i juni för en "all-of-the-above" energistrategi. Denna strategi skulle omfatta naturgas, geotermisk energi, vattenkraft, solenergi, vindkraft och kärnkraft, beroende på vad som är lämpligt för varje land. 

Internationellt stöd för kärnkraft

Flera medlemsländer har uttryckt sitt stöd för att Världsbanken ska inkludera kärnkraft i sin energifinansiering. Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson, som är ordförande för Världsbankens utvecklingskommitté, uppmanade banken att överväga kärnkraft som en del av sina ansträngningar att förbättra energitillgången, särskilt i Afrika.

USA:s finansminister Scott Bessent betonade vikten av att fokusera på energitillgänglighet och säkerhet, snarare än att enbart sträva efter klimatfinansieringsmål. Han välkomnade bankens planer på att avsluta förbudet mot finansiering av kärnkraftsprojekt och uppmanade till stöd för gas- och andra fossila bränslen. 

Frankrikes ekonomiminister Eric Lombard framhöll att Världsbanken bör stödja länder som vill utveckla civil kärnkraft för att uppnå sina utvecklingsmål och överensstämmelse med Parisavtalet.

Utmaningar och framtidsutsikter

Trots det ökande stödet finns det fortfarande utmaningar. Världsbanken har inte finansierat nya kärnkraftsprojekt sedan 1959, främst på grund av säkerhetsfrågor och motstånd från vissa medlemsländer. För att övervinna dessa hinder föreslås det att banken utvecklar intern expertis och överväger att inrätta en fond för att utvärdera kärnkraftsprojekt. 

Denna potentiella policyförändring kommer i en tid då många utvecklingsländer söker stabila och kostnadseffektiva energikällor för att stödja sin industriella tillväxt. Små modulära reaktorer (SMR) ses som en lovande lösning för dessa länder, eftersom de erbjuder flexibilitet och lägre initiala investeringar jämfört med traditionella kärnkraftverk.

Världsbankens övervägande att inkludera kärnkraft i sin energifinansiering markerar en betydande förändring i dess policy och kan ha långtgående konsekvenser för global energiförsörjning och klimatmål.

Källor: Nuclear World News