EU stöper om unionens marknadskontroll

Produkter som säljs i Sverige ska bli säkrare. Foto: Swedac

EU stöper om unionens marknadskontroll i grunden. Säkrare produkter inom hela Europa är målet. Nu har regeringen utsett Swedac till Sveriges centrala samordningskontor med uppgiften att föra Sveriges talan inom det nya nätverket för marknadskontroll i Bryssel. De produkter som säljs i Sverige ska bli ännu bättre kontrollerade, och i förlängningen säkrare, framöver. Från och med 1 januari nästa år börjar EU:s nya regelverk för marknadskontroll inom unionen att gälla.

Den nya förordningen införs i steg. Och i det första steget ska en ny organisation komma på plats. Varje medlemsland i EU ska ha en central funktion som blir det landets röst mot EU och övriga medlemsländer i frågor om marknadskontroll. För svensk del innebär det att Swedac, som redan har uppdraget att samordna svensk marknadskontroll, nu får ett tydligare uppdrag som centralt samordningskontor.

– Alla EU:s medlemsländer skapar samordningskontor. För svensk del är det nytt att vi från och med januari har samarbetsparter som är organiserade på samma sätt som vi. Det skapar helt nya möjligheter att verkligen agera gemensamt, säger Viktoria Lindberg Martinell, utredare på Swedac och en av dem som ska bemanna det centrala samordningskontoret för marknadskontroll i Sverige.

På hemmaplan blir det samordnande uppdraget också något förnyat.

– Vi får möjlighet att bidra till strategier som går över sektorsgränserna, det tror jag blir en stor styrka framåt och något som verkligen behövs. Handel är globalt i dag och många konsumenter köper från helt nya plattformar. Vi behöver nya verktyg för att se till att de produkter som omger oss fortfarande är säkra, säger Viktoria Lindberg Martinell.

När den grundläggande strukturen för EU:s nya marknadskontroll är på plats är det dags för andra steget i införandet av det nya regelverket. Andra delen av EU:s omfattande förordning, som bland annat omfattar åtgärder för produkter som inte lever upp till kraven, införs från och med juli nästa år.