Saab: BAE betalade 24 miljoner rand

Foto: Saab
Foto: Saab

BAE Systems betalade ut motsvarande 24 miljoner kronor i misstänkta mutor till en sydafrikansk konsult i samband med Gripenaffären 1999. Uppgifterna om utbetalningen kommer från försvarskoncernen Saab, som förnekar all kännedom. Ärendet har nu överlämnats till åklagare.

Trots att det är Saabs helägda dotterbolag som äger Sanip säger Saabs vd Håkan Buskhe att Saab inte haft kännedom om utbetalningarna.
-Det finns ett mönster av olika typer av aktiviteter som inte har varit transparenta mot oss, säger han till TT.
Saabs vd och koncernchef Håkan Buskhe säger att utbetalningarna skett bakom ryggen på Saab.
-Det här är konton som är okända för oss.

Det är försvarskoncernen självt som genomfört en granskning av avtalet och de ekonomiska transaktionerna i dotterbolaget Sanip, som bildades 1998, för marknadsföringsaktiviteter inför Gripenaffären.
Utredningen inleddes efter att TV 4:s program Kalla fakta i maj uppgav att Sanip betalat ut pengarna till en rådgivare till Sydafrikas försvarsminister.

Enligt Buskhe visar Saabs utredning att en anställd hos BAE Systems ingått ett konsultavtal med den sydafrikanske försvarsministerns rådgivare. Därefter har pengar förts över från BAE Systems till Sanip och därefter direkt vidare till rådgivaren.
-Såväl konsultavtalet som pengarna finns inte antecknade i någon transaktionslogg och inte heller i det av revisorer reviderade årsbokslutet, säger Håkan Buskhe.

Saabs utredning och det material som samlats in har överlämnats till advokat Tomas Nilsson, som ombetts yttra sig över om utredningsmaterialet enligt hans uppfattning stödjer Saabs slutsatser. Allt utredningsmaterial har överlämnats till överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption.

Stetler säger att det är ett relativt omfattande material som han just har mottagit och som han nu ska värdera.
-Jag räknar med att vara klar någon gång veckan efter midsommar, säger han.

Förutsatt att ingenting oförutsett inträffar till dess väntas han då besluta om en eventuell brottsutredning.
Saab kommer att helt och fullt stå till överåklagarens förfogande i detta ärende om sådant behov uppstår, skriver Saab i sitt pressmeddelande.

"Saab har en nolltoleranspolicy mot oegentligheter. Denna internutredning och transparensen i den visar att vi menar allvar", skriver Buskhe.

Journalisten Nils Resare har skrivit en rad artiklar och en bok om de misstänkta mutorna kring Gripenaffären med Sydafrika. Han tycker att det är en stor seger för rättvisan att Saab nu säger att det har förekommit mutor, något han hävdat länge och skrivit om sedan 2009.
-Vad man måste utreda nu är om det verkligen kan vara så att Saab var ovetande om det här hela tiden. Jag tror inte att det är möjligt. I så fall har de uppträtt otroligt amatörmässigt och naivt.

Saab har hela tiden hävdat att BAE skötte ruljangsen på Sanip, men Resare påpekar att bolaget var helägt av Saab och att det fanns Saab-anställda där.
-Rimligtvis borde Saab ha haft någon slags kontroll över vad som hände där.

Resare tycker också att medgivandet väcker frågor på politisk nivå eftersom Göran Perssons regering var djupt involverad i affären. Persson har hittills inte kommenterat uppgifterna om mutor.
-Regeringen skaffade sig ingen försäkran om att det här var en mutfri affär. Det borde ha varit en självklarhet, det gjorde man redan i Boforsaffären med Indien, säger Resare.

De nu misstänkta mutorna utgör en droppe i havet. En brittisk utredning visade transaktioner på minst 1 miljard kronor. Rimligen borde brittiska myndigheter nu utreda BAE:s roll på nytt.

För en vecka sedan blev det känt att BAE Systems sålt 11,2 miljoner aktier i Saab, hela sitt innehav och motsvarande drygt 10 procent av aktierna. BAE var tidigare den näst största ägaren efter Investor.

(TT)