CE-märkta tryckkärl och EN-standarder är uppskattas även utanför Europa.

Foto: Inspecta

Nya standarder är en utmaning. SS-EN 1090-1 innebär förändringar för både tillverkare och leverantörer. 

För att underlätta och motverka problemen förespråkar Krister Norström från Nordic Pipe, och med mångårig erfarenhet som beställare av material och komponenter, enkla lathundar, bättre inköpstexter, att hjälpa varandra med lösningar och arbeta mer efter standarder för att de ska bli en naturlig del för alla i hela kedjan. Krister Norström upplever en ökad prisjakt och menar att det riskerar att gå ut över säkerheten.

– Hur långt kan vi konkurrera ner priset? När är gränsen nådd för kvaliteten? frågar sig Krister Norström och poängterar att det handlar om säkerhet för människa och miljö.

– Alla vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Mitt råd är att köpa materialet eller komponenten från en bra tillverkare, det kanske blir lite dyrare men det lönar sig att få rätt och bra material från början, säger Krister Norström.

Oförstörande provning fungerar bra för att undersöka att svetsade förband är fria från skadliga defekter. Men oförstörande provning ger inte något svar på om hållfastheten hos en tryckbärande anordning är tillräcklig. Det är här tryckprovning kommer in i bilden. Vanligtvis görs den provningen med vatten som medium och till ett visst specificerat tryck som medför att anordningen blir utsatt för ett hållfasthetsprov. I en del fall vill man inte använda vatten utan önskar göra den här provningen med gas. – Eftersom det är så farligt att utföra provtryckning med gas vill man ofta sänka trycket. Det innebär å andra sidan att objektet kontrolleras med ett betydligt lägre tryck än vad som hade varit fallet annars. Reglerna säger att du vid ett lägre tryck ska göra omfattande oförstörande provningar som ett komplement. Testar du då verkligen hållfastheten på tryckkärlet? frågar sig Pasi Nieminen från Inspecta.

– Jag tycker inte det, oavsett hur mycket OFP du än gör på kärlet så kontrollerar man inte hållfastheten. Däri ligger paradoxen. Du kan tryckprova ett kärl med gas, men du kan inte gå upp tillräckligt i tryck för att verkligen kontrollera hållfastheten, säger Pasi Nieminen.

– Måste vi följa PED-guidelines? Nja, de är inte juridiskt bindande. Det är respektive lands föreskrifter som gäller men jag skulle säga att du ger dig ut på djupt vatten om du väljer att inte följa PED-guidelines, säger Otto Björnberg från SIS.