Ny standard för IT-säkerhet i industriella automationssystem

Tre nya delar av standarden för IT-säkerhet i industriella automationssystem implementeras. Foto: SEK

Tre nya delar av standarden för IT-säkerhet i industriella automationssystem har blivit svensk standard nu i juni. Det är SS-EN IEC 62443-2-4 om IT-säkerhetsprogram för dem som tillhandahåller tjänster för industriella automationssystem, SS-EN IEC 62443-3-3 som beskriver skyddsnivåer i nät och system och SS-EN IEC 62443-4-2 med tekniska säkerhetsfordringar på systemkomponenter.

Den internationella standarden IEC 62443 är mer teknik- och lösningsorienterad än de mer generella ledningssystemstandarderna i serien ISO/IEC 27000. Den är tänkt för automation och processtyrning i industri och teknisk infrastruktur och fokuserar på hur man gör för att uppnå det önskade skyddet, som förstås beror på vilken nivå som valts för de olika delarna av systemet.

IEC 62443 är ett internationellt projekt, där allt fler delar också antas som europeisk och svensk standard, SS-EN. Intresserade svenska företag, högskolor, myndigheter och organisationer är välkomna att delta genom den svenska spegelkommittén SEK TK 65, Industriell processtyrning inom SEK Svensk Elstandard. Andra aktuella projekt där är IEC 62832 om virtuella modeller och IEC/IEEE 60802 om time-sensitive networks (TSN).