IoT som säkerhetsrisk ökar

Arkivbild

Många produkter har bristande skydd

Mängden uppkopplade enheter ökar, liksom riskerna för angrepp mot dem. Enheterna kan vara inbyggda i allt från bilar till pumpar i vattenverk och annan känslig infrastruktur. FOI har på uppdrag av MSB tagit fram en rapport om vad myndigheter kan göra för att motverka dessa risker.

Allt fler prylar runt omkring oss kommunicerar. Det samlas in och utbyts information i allt från kylskåp i hemmen till apparater i industrin. Sakernas internet, IoT, kan vara vardagsföremål som spisar, teveapparater, kläder och fordon med inbyggd elektronik och internetuppkoppling. När de innehåller mätutrustning och ställdon för att registrera information eller utföra tjänster finns de ofta även i moderna hus, smarta elnät, intelligenta transport- och vattensystem samt andra industriella tillämpningar. Risker i sådana infrastrukturer är utmaningar för hela samhället.

– Det finns olika typer av risker med IoT. Angrepp mot enskild utrustning kan förstås orsaka stor skada. Forskare har till exempelvis visat hur man kan ta kontrollen över en modern bil via trådlöst nät. Likaså finns sårbara punkter i sjukhusutrustning, som pacemakers och pumpar för att dosera medicin. Det säger Vidar Hedtjärn Swaling, förste analytiker vid FOI, som skrivit rapporten ”NCS3 Studie - IoT-relaterade risker och strategier” tillsammans med Jessica Johansson. Han fortsätter:

– Lyfter man upp det till samhällsnivå kan intrång via IoT-enheter leda till att angripare får kontroll över viktiga processer inom exempelvis värme, vatten, el, transport eller finansiella tjänster. Det skulle till exempel kunna handla om ett uppkopplat ställdon till en pump i ett vattenverk.

Oskyddad IoT kan användas till allt från stöld av information, spionage, sabotage och utpressning till att undergräva tilltron till system och samhällsfunktioner. Det handlar alltså om IoT-utrustning som mål eller medel för angrepp, eller för att förstärka angrepp, som exempelvis överbelastning av datorsystem.

– Ett av problemen är den stora mängden produkter med bristande skydd. En systemägare kanske inte ens känner till att de har utrustning som är nåbar via internet. Många av dessa produkter har standardlösenord som är lätta att komma över. Ofta är de inte designade med hänsyn till säkerhet alls och det fysiska skyddet är i allmänhet svagt.