Global fyrdubbling till 14 miljarder kylapparater 2050

Antalet kylapparater i världen kan 2050 vara fyra gånger så stort som idag. Foto: Pexels

Enligt en ny forskningsrapport kan det stigande globala behovet av kylning göra att det 2050 finns 14 miljarder kylapparater, vilket är fyra gånger fler än idag, och att den globala energiförbrukningen för kylning blir fem gånger så stor.

Effektiv kylning är oumbärlig för att bevara mat och medicin. Det är en förutsättning för industri och ekonomisk tillväxt, nyckeln till hållbar urbanisering och en väg ur fattigdom. En ökande befolkning i kombination med utökad urbanisering och klimatförändringar, som leder till mer frekventa värmeböljor och temperaturhöjningar, kommer att göra att behovet av kylning ökar under de kommande årtiondena.

Det finns idag 3,6 miljarder kylapparater, i form av till exempel kylskåp och frysar, världen över och forskare vid University of Birmingham i Storbritannien förutspår att det 2050 kommer att behövas 14 miljarder kylapparater, som kommer att förbruka 19 600 terawattimmar om året, vilket motsvarar omkring fem gånger så mycket energi som idag uppskattas användas för kylning.

För att uppnå Parisavtalets klimatmål att begränsa den globala uppvärmningen till två grader Celsius får den totala energiförbrukningen för kylning enligt forskarna inte vara högre än 6 300 terawattimmar om året. De menar därför att vi måste tänka på kylning på ett helt nytt sätt och ta tillvara på de fria kyl- och värmeresurser som finns tillgängliga och de resurser som idag går till spillo, samtidigt som vi använder ny teknik, dataöverföring och termisk energilagring för att fylla behovet av kylning så effektivt som möjligt.

- Utmaningen nu är att börja med en systemorienterad strategi, bättre utnyttja en portfölj av energiresurser och införliva ny teknik. För att lyckas med detta måste vi börja med att fråga oss själva en ny fråga - inte ”hur mycket elektricitet behöver vi generera?” utan ”vilken tjänst behöver vi och hur kan vi tillhandahålla den med så lite skada som möjligt?”, säger professor Toby Peters från University of Birmingham.

Forskarna förespråkar bland annat skapandet av ett antal verklighetsanknutna laboratorier och ett internationellt centrum för globalt samarbete inom kylning.