Skapar nya jobb i Göteborg

St1, med Sverige-vd:n Hilde Wahl, planerar en storsatsning i Göteborg. Kollage: Arkivbilder

Bensinstationskedjan St1 bygger en ny produktionsanläggning för 200 000 ton förnybar diesel per år

Den nya anläggningen ska, enligt planen, byggas på Hisingen, i anslutning till raffinaderiet  St1 redan äger där. I somras meddelade kedjan att man, som ett första steg, investerar 400 miljoner kronor i en ny vätgasenhet vid Göteborgsraffinaderiet. Hur mycket hela den nya dieselproduktionsläggningen kommer att kosta är dock ännu inte klart. Det ska bestämmas först våren 2018, när konstruktionen och de nödvändiga miljötillstånden är klara, meddelar St1 i ett pressmeddelande.

– De nordiska länderna där St1 verkar har världens mest ambitiösa mål för förnybara bränslen. Det är därför logiskt att vi investerar i förnybar dieselproduktion på vårt raffinaderi, säger Hilde Wahl, Sverige-vd för den finska kedjan i en skriftlig kommentar.

Satsningen kommer, enligt St1, att innebära nya arbetstillfällen i Göteborg - exakt hur många är dock oklart i skrivande stund. Anläggningen väntas stå klart 2020 och ska då ha kapacitet nog att producera 200 000 ton förnybar diesel per år.

St1 driver idag runt 1 400 bensinstationer under namnen St1 och Shell i Finland, Sverige och Norge. Koncernen sysselsätter totalt runt 700 personer.