Utvecklar nästa generation radiostyrning

Foto: Åkerströms

Tar fram modulär radiostyrning för industriellt bruk

Åkerströms Björbo som ingår i Allgongruppen meddelar idag att man tillsammans med Högskolan Dalarna blivit beviljade ett bidrag om 4 miljoner kronor för ett projekt inom ramen för det Strategiska innovationsprogrammet ”Smartare Elektroniksystem” en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Projektets totala budget är 8,6 miljoner kronor. Projektet leds av Åkerströms ihop med Högskolan Dalarna och Boliden. 

Projektet avser att ta fram nästa generation av skalbar, modulär radiostyrning för industriellt bruk och kommer att bidra till digitaliseringen av svensk industri genom att erbjuda uppkoppling av industrikranar etc. Detta leder till att Åkerströms kommer att kunna erbjuda industrin nya tjänster och även nya affärsmodeller för exempelvis prediktivt underhåll, nya säkerhetsfunktioner och effektivare produktion i framtiden.

– Det är väldigt roligt att Åkerströms har fått förtroendet och att Vinnova ser potentialen i att utveckla den stora industriella basen Åkerströms har installerat i Norden. Under projektet kommer vi tillsammans med kunder utveckla och förflytta Åkerströms i värdekedjan ytterligare och stärka kundrelationerna än mer. Åkerströms har över 50 års erfarenhet inom utveckling av högkvalitativa produkter för radiostyrning av industriella och mobila applikationer och vi ser precis som expertisen hos Vinnova en stor möjlighet att utveckla bolaget vidare säger Johan Hårdén, Allgon.