Ny energibesparande teknik att avvattna biomaterial

Foto: Alexander Thelander och Carl Romlin, Drinor

Företagets teknik har väckt stort intresse inom skogsindustrin

Energimyndigheten stöder Inova-företaget Drinor med drygt fyra miljoner kronor. För drygt ett och ett halvt år sedan avslutade Alexander Thelander och Carl Romlin sin tid i programmet Bio Express, ett samarbete mellan Inova och Paper Province med syfte att verifiera affärsidéer. Kort därefter antogs de till Inovas inkubator.

På kort tid har de hunnit med en hel del. Förutom att ha uppgraderat sin labbmaskin har företagets teknik väckt stort marknadsintresse inom skogsindustrin och i dagarna har Drinor fått veta att Energimyndigheten nu väljer att satsa på deras innovation. Företaget får drygt fyra miljoner kronor för att utveckla och genomföra en storskalig kommersialisering av sin innovativa process för att avvattna biomassa.

– Det här innebär att vi kan ta nästa steg i bolagets och teknikens utveckling. Detta är ett jättekliv framåt och vi är enormt glada över att ha fått det här stödet, säger Alexander Thelander.

Inova, Almi, Paper Province, Vinnova, Länsstyrelsen och Energimyndigheten delar alla samma uppfattning – de tror på Drinors idé. På ett eller annat sätt har organisationerna stöttat idén, både med finansiering och genom rådgivning.

– Vår process innebär en väsentligt lägre energikostnad och är effektivare för att avlägsna vatten än de lösningar som finns på marknaden i dag. Detta leder till stora besparingar vid avvattning och frigör kapacitet vid användning av biomassa som energi, säger Alexander Thelander.