OECD räknar med högre global tillväxt

Rolex Dela Pena AP/TT: OECD:s chefsekonom Catherine Mann varnar för politiska och geopolitiska risker och vill se mer åtgärder för att få en uthållig tillväxt. Arkivbild.
Rolex Dela Pena AP/TT: OECD:s chefsekonom Catherine Mann varnar för politiska och geopolitiska risker och vill se mer åtgärder för att få en uthållig tillväxt. Arkivbild.

"Stämningen i den globala ekonomin har ljusnat under det gångna året", skriver OECD:s chefsekonom Catherine Mann i rapporten.

Hon pekar bland annat på positiva indikatorer, stark industristatistik, höga sysselsättningsnivåer och en positiv utveckling av handelsflöden för de flesta OECD-ekonomierna.

Brist på arbetskraft

Hon påpekar samtidigt att den tillväxtnivå som nu väntas uppnås ur ett historiskt perspektiv är förhållandevis låg och inte heller antas vara tillräcklig för att uthålligt förbättra invånarnas förhållanden.

Den svenska tillväxten väntas enligt OECD bromsa in de närmaste åren. Som avgörande faktorer pekar OECD bland annat på brist på kvalificerad arbetskraft och flaskhalsar på fastighetsmarknaden, som bromsar investeringar i nya bostäder.

Det är klart att det är ett bekymmer i Sverige att vi har hög skuldsättning bland hushållen och att priserna ligger väldigt högt. Därför är det viktigt att det byggs mer, säger finansminister Magdalena Andersson (S), som från ett OECD-möte i Paris tillägger att det byggs rekordmycket i Sverige just nu.

Sveriges tillväxt i år beräknas sjunka till 2,7 procent, från beräknade 3,1 procent i fjol. Och nästa år fortsätter tillväxten nedåt till 2,3 procent, enligt OECD:s prognos. Arbetslösheten beräknas dock sjunka ned stegvis till 6,4 procent 2018, medan inflationen enligt konsumentprisindex antas stiga till 1,8 procent 2018.

Ökad osäkerhet

På global nivå varnar OECD för risker i finanssektorn och korrigeringar nedåt av tillgångspriser, uppblåsta av penningpolitiska stimulanser. Smällarna OECD befarar kan triggas av politiska eller geopolitiska chocker, enligt OECD:s chefsekonom Mann, som också pekar på en ökad osäkerhet i takt med allt mer protektionistiska tongångar och antiglobaliseringsvågen som sveper över många stora ekonomier.

"Finansiella sårbarheter fortsätter att överskugga prognoserna", konstaterar Mann, som manar beslutsfattare att ta hänsyn till att deras beslut får verkan även utanför deras hemländers gränser.