Det skulle ju kunna vara en möjlighet att vara med och bygga en del av de här stora projekten, och då kan det ju vara både järnvägar och motorväg, men också digitala lösningar och system. Det är så klart viktigt att Sverige är på plats för att följa utvecklingen men också visa att vi har högt kunnande, innovationsförmåga och företag som kan leverera kvalitet, säger Johansson (S) till TT via telefon från Peking.
Redan för några år sedan började Kina marknadsföra "nya Sidenvägen", även känd som "Ett bälte och en väg", en satsning på bättre transporter mellan Asien, Europa och Afrika. Det inbegriper både landsvägs-, järnvägs- och sjötransporter. Järnvägar har byggts, och byggs, i många länder, och i enorm takt.
Lockar fattiga
Som en del av "nya Sidenvägen" kom i april bland annat historiens första direkttåg från Storbritannien fram till staden Yiwu, söder om hamnstaden Shanghai i östra Kina. Detta efter en 1 200 mil lång resa från London genom ett tiotal länder under 18 dygn. Godståget ska trafikera sträckan i reguljär trafik – något som är mycket snabbare än med fartyg, och rejält billigt jämfört med flyg.
Kina lockar fattiga länder med att stå för stora delar av byggkostnaderna – i utbyte mot lån eller exempelvis mark- och mineralrättigheter.
Toppmötet i Peking söndag–måndag är Kinas största diplomatiska satsning i år. Ledare från ett 30-tal länder kommer, däribland presidenterna Vladimir Putin från Ryssland och Recep Tayyip Erdogan från Turkiet.
En biljon dollar
Tidigare har dock rapporterats att ett 60-tal länder fått inbjudningar. Det handlar om länder i Asien, Europa och Afrika som Kina vill satsa på bättre transporter till.
Sedan satsningen presenterades av Kinas president Xi Jinping hösten 2013 undertecknades på tre år kontrakt värda över 1 biljon USA-dollar (nära 8 900 miljarder kronor), och mer ska till.
Anna Johansson säger att det ännu är för tidigt om "nya Sidenvägen" kan medföra nya infrastrukturprojekt i Sverige.
"Olika risker"
Men hon tror att svenska företag inom branscherna fordon, transport och anläggning som redan är verksamma i Kina kan gynnas – om hållbarhet och kamp mot korruption respekteras.
Det är viktigt att det är transparens i upphandlingarna, att man tillgodoser arbetstagarnas rättigheter, att man bygger miljömässigt hållbart och med kvalitet som gör att det håller över tid.
Under sitt anförande på toppmötet på söndagen ska Johansson understryka just frågorna om hållbarhet och mänskliga rättigheter.
TT: Vad ser du för generella risker med de här projekten?
Det är klart att det handlar om geografiska områden som är känsliga på olika sätt. Det finns olika risker.