Först i Sverige med VA-anläggning för läkemedelsrening

Tekniska verken i Linköping har som affärsidé att utveckla nya och smartare helhetslösningar. På avloppssidan har den visionen lett till att det nu byggs en storskalig, permanent lösning som ska rena avloppsvattnet från läkemedelsrester.

-Vi ställde oss frågan vad vi kan göra när det gäller vatten och avlopp, för att komma ett steg vidare. Det handlar självklart om att fila på reningsgraden av avloppsvattnet generellt, men så upptäckte vi att det gör stor nytta och har god effekt att rena det också från läkemedelsrester, säger Anna Lövsén som är affärsområdeschef för Vatten och Avlopp vid Tekniska verken i Linköping.

Tekniska verken har valt att använda ozon som reningsmetod istället för aktivt kol. I beslutet har man vägt in faktorer som praktisk driftskostnad, reningsgrad, hantering och möjlighet att införliva teknologin i den befintliga reningsprocessen.

Allt vatten som går via Tekniska verkens avloppsrening – cirka 16 miljoner kubikmeter per år – kommer också att passera genom den nya reningsanläggningen. Den kommer att integreras i det befintliga reningssystemet, så att även det nya reningssteget följs av biologisk rening. Allra sist i processen ligger, som tidigare, ett kemiskt reningssteg.

- Ozon är ett kraftigt oxidationsmedel som klarar av att bryta ner även svåra substanser som läkemedel. Men för att substanserna ska brytas ner så långt som möjligt tar vi hjälp av ett avslutande kvävereningssteg med suspenderat bärarmaterial – i vårt fall mikroorganismer som bärs av små plasthus som de kan växa på, så kallad MBBR-teknik, säger Anna.

Innan byggplanerna spikades gjordes ett pilotprojekt under ett halvår. Resultatet blev som förväntat. Halterna av läkemedelsrester i avloppsvattnet som kom in för rening var hög och speglade vad man vet om användning av läkemedel. Vattenkvaliteten i Stångån, där det renade vattnet från Linköpingbornas avlopp släpps ut, var påverkat. Med hjälp av ozon kunde läkemedelsresterna reduceras med drygt 90 procent i genomsnitt. 

- Några av läkemedelshalterna var så höga att de kan påverka vattenlevande organismer negativt. Hormonpreparat är bland de värsta substanserna och har visat sig kunna ge fiskar problem med att föröka sig. Med ozonrening minskas hormonresterna effektivt. En annan viktig effekt är att vi både tar ner innehållet av antibiotika och dödar eventuella antibiotikaresistenta bakterier, säger hon.

Investeringskostnaden på 25 miljoner kronor kommer inte att räknas hem genom höjda VA-avgifter, i alla fall inte initialt. Men läkemedelsreningen kommer att innebära ökade driftskostnader framförallt i form av el eftersom ozonet tillverkas genom oxidering av syrgas – som kommunens invånare måste räkna med att ta del av på sikt.

Våren 2017 beräknas den nya reningsanläggningen stå färdig för användning.

Text: Susanne Ringheim Kilje

Fakta

Läkemedel som används av människor absorberas aldrig fullständigt av kroppen. Via urin och fekalier hamnar de i avloppsvattnet och går rätt ut i vattendrag och sjöar eftersom svenska reningsverk inte är designade för rening av läkemedelsrester. I Schweiz däremot måste alla större anläggningar för rening av avloppsvatten även rena vattnet från läkemedelsrester.