Rödgula, dragerade skumägg, jelly beans med fruktsmak, nappar och sura björnar. Ingrediensen som gör dem mjuka och sega är gelatin, en animalisk produkt med många användningsområden.
Störst i världen
Stora delar av det gelatin som används i svensk godistillverkning produceras i Gelita Swedens fabrik utanför Klippan. Det är Sveriges enda och världens största gelatinfabrik, som tillverkar gelatin för olika ändamål. Både det klara och elastiska som används i godis och desserter, men också till mer unika tillämpningar, berättar gelatinfabrikantens vd Mattias Hannen i en mejlintervju med TT.
"Gelatin är ett rent protein och kan bland annat bilda en klar gel och smälta vid låg temperatur. Det ger flera användningsområden som exempelvis medicinska kapslar, fotografisk film, klarifieringsmedel för vin och även specifika tekniska applikationer som ballistiska tester. Totalt finns det cirka 250 olika användningsområden för gelatin", säger Mattias Hannen.
Svålar
Huvudråvaran i den svenska fabriken är grissvål och specifikt proteinet kollagen. Andra Gelita-fabriker utanför Sverige använder även nöt för att ta fram produkter som passar olika önskemål.
"Gelatin säljs kommersiellt i pulverform eller i bladform beroende på användningsområde. Bladgelatin, som tillverkas av vårt systerföretag i Tyskland, används generellt för hushållsändamål eller i storhushåll. Industriella kunder använder uteslutande gelatin i pulverform", säger Mattias Hannen.
TT: Får ni mer att göra när godistunga högtider närmar sig?
"Nej, då vi har en så stor exportandel överbryggas olika globala högtider successivt under året."
Vegetariska alternativ
Väldigt mycket av det mjuka smågodiset innehåller just gelatin, men med ett ökande intresse för vegetariska produkter finns det alternativ.
Vanligt förekommande är bland annat pektin (E 440), som finns naturligt i frukter och bär. Det är pektinet som gör den hemmagjorda gelén till just gelé. Pektin finns i både flytande och pulverform i vanliga livsmedelsbutiker.
Även agar (E 406), som utvinns ur alger, är ett stabiliseringsmedel som kan ersätta gelatin i desserter och gelégodis. Ur alger utvinns även karragenan (E 407), som finns i många matbutiker som vegetariskt alternativ till gelatin.