Framtidens intäkter kommer från bilarnas driftdata

Foto. CES

Det kommer att bli svårt att tjäna pengar på att bygga bilar i framtiden. Detta är ett av resultaten i KPMG International Global Automotive Executive Survey 2017 som släpptes i samband med Consumer Electronics Show i Las Vegas. Redan idag säger 85 procent av nära 1000 fordonschefer från 42 länder att de kommer att få högre intäkter från det digitala ekosystemet än från själva bilen som hårdvara.

– Resultaten av årets undersökning visar i synnerhet ett faktum: detta är en industri som känner en fundamental osäkerhet inför framtiden, där det gäller att försöka skilja mellan kommande förändringar i teknologi och konsumentbeteenden som är evolutionära, revolutionära och disruptiva. Bilindustrin är mellan två världar, en är ”online” den andra är offline - och det blir ingen fusion av dessa två världar i det långa loppet. Vad vi behöver är en extra dimension. I denna dimension är de två världarna samexisterande och sammankopplade, säger Björn Hallin, ansvarig för fordonsindustrin på KPMG.

Resultaten i studien visar att respondenterna kraftigt stödjer elektrifieringen, men att många frågor kvarstår kring standarder, infrastruktur, användbarhet samt energiförsörjning innan en fullständig tillämpning av batteridrivna fordon kan komma att ske.

– En biltillverkares framgång kommer inte att utvärderas enbart på mängden sålda fordon, utan på kundnytta över hela livscykeln, särskilt när det digitala ekosystemet kommer att vara redo för marknaden. Mer än tre av fyra chefer tror att en ansluten bil kan generera högre intäkter under hela livscykeln än 10 icke-anslutna bilar.

Studien genomfördes mellan september och oktober 2016.