SKF gör satsning i Göteborg och Luleå

Fredrik Magnusson, chef för mjukvaruutveckling tillståndskontroll på SKF. Foto: SKF

Marknaden för produkter och tjänster för tillståndsövervakning av maskiner inom industrin växer. SKF i Sverige storsatsar på att bygga upp ett mjukvarucenter i Göteborg och Luleå för att utveckla nästa generations teknologi för tillståndsövervakning.

– Vi är mitt i rekryteringen just nu och enheten kommer omfatta ett 50-tal utvecklare där merparten kommer vara lokaliserade i Göteborg, säger Fredrik Magnusson, som är chef för den nya mjukvaruutvecklingsenheten på SKF.

Förändringen är ett led i SKF-koncernens beslut att samla kompetenser för utveckling av hård- och mjukvara till Europa på orterna Göteborg och Luleå i Sverige, samt Aberdeen och Livingston i Skottland. Den största enheten placeras i Göteborg som ansvarar för mjukvaruutvecklingen av nästa generations teknologi från SKF.

– Ur ett globalt perspektiv är det en strategisk fördel att förlägga centret i Göteborg. Vi är långt framme i Västsverige när det gäller utvecklingen av Internet of Things, digitalisering och smarta lösningar för industrin. Här har många storföretag samlat sin kompetens på området, säger Fredrik Magnusson.

– Vi ser det också som en fördel att vara nära huvudkontor och andra forskningsenheter inom SKF.

Mjukvarucentret i Sverige kommer att omfatta ett 50-tal personer, merparten av tjänsterna är placerade i Göteborg. Enheten i Luleå som sedan slutet av 80-talet utvecklat och tillverkat fasta online system, kommer att stärkas upp med fem personer.

– Det är en viktig strategisk inriktning för SKF att hjälpa kunderna med sin roterande utrustning. Vi märker av potentialen i marknaden för tjänster och mobila lösningar för effektivt underhåll i takt med att många företag går över från en reaktiv till en mer proaktiv underhållsstrategi, säger Fredrik Magnusson.

Genom lagrets rotationsmönster i en maskin går det att elektroniskt utläsa en mängd information om maskinens tillstånd och avvikelser i driften som kräver underhållsåtgärder. Syftet är att så långt som möjligt undvika akuta stopp som är förknippade med stora kostnader i produktionsförluster. SKF har varit ledande inom utvecklingen av tjänster och produkter inom tillståndskontroll sedan slutet av 80-talet och driver bland annat forskning på området tillsammans med Luleå tekniska universitet.