Utvecklar cirkulära affärsmodeller och industriell symbios

Foto: Regeringen

Regeringen har beslutat att ge totalt 16 miljoner kronor, 4 miljoner kronor per år till Vinnova för att under 2016-2019 genomföra insatser för att stärka förutsättningarna för cirkulära affärsmodeller och industriell symbios.

Cirkulära affärsmodeller innebär en möjlighet för samhället att minska resursåtgången samtidigt som företagen fortsätter att tjäna pengar och skapar arbetstillfällen. Det kan handla om att du hyr en mobiltelefon genom att stå för abonnemanget och sedan lämnar igen telefonen när du vill byta upp dig. Företaget har kvar ägandet och ansvaret för produkten men du som konsument får den tjänst du efterfrågar.Det kan också handla om gemensamt nyttjande av exempelvis maskiner och lokaler med hjälp av digitala lösningar. Industriell symbios innebär att avfallet eller restprodukten från en verksamhet blir en resurs för en annan. Ett uppenbart exempel på det är fjärrvärme, där Sverige är världsledande. Det kan även handla om att ta tillvara avfall från livsmedelsindustrin för att tillverka buljong och djurmat för att sedan röta resterna till biogas, där slutligen avfallet blir till biogödsel i jordbruket. Industriell symbios är redan idag nödvändig för att få lönsamhet inom vissa industrier. Exempel på detta är biokombinatet i Norrköping där man utnyttjar restvärmen från kraftvärmeverket till att göra etanol från spannmål, resterna kan torkas till djurfoderpellets, dranken rötas till biogas och rötresten bli till biogödsel i jordbruket.

Det finns idag hinder för att samarbeten inom cirkulär ekonomi ska kunna etableras och utvecklas. Exempel på detta är organisatoriska hinder i form av osynkroniserade affärsmodeller eller bristande kompetens och kännedom som försvårar att potentialen för cirkulär ekonomi tas tillvara. Genom att underlätta och skapa förutsättningar för samarbeten mellan företag och aktörer ges möjligheter för att åstadkomma utvecklade eller nya cirkulära affärsmodeller och industriell symbios.

Vinnova får nu medel för att hjälpa till med förstudier och annat som behövs för att främja området. Det kan också handla om att fånga upp situationer där regelverk står i vägen för att utvecklingen ska kunna snabbas på.

– Cirkulära affärsmodeller och industriell symbios är en viktig möjlighet för Sverige att ta steget in i en biobaserad ekonomi och förverkliga visionen om det fossilfria välfärdslandet. Det är bra för jobben och tillväxten samtidigt som vi kommer till rätta med några av våra största utmaningar på klimat- och miljöområdet, säger närings- och innovationsminister Mikael Dam i ett pressmeddelande.