Swerea Mefos - Metallforskning i världsklass

På Swerea Mefos anläggning i Luleå arbetar ett hundratal forskare och ingenjörer med utveckling för stål- och metallindustrin. Foto: Swerea mefos
På Swerea Mefos anläggning i Luleå arbetar ett hundratal forskare och ingenjörer med utveckling för stål- och metallindustrin. Foto: Swerea mefos
Swerea Mefos bistår stål- och metall-företag från hela världen med simulering och modellering. Foto: Swerea Mefos
Swerea Mefos bistår stål- och metall-företag från hela världen med simulering och modellering. Foto: Swerea Mefos

Swerea Mefos är ett metallurgiskt industriforskningsinstitut med expertis kring forskning och utveckling inom järn- och ståltillverkning, ferrolegeringar och basmetaller. På Swerea Mefos anläggning i Luleå arbetar ett hundratal forskare och ingenjörer med utveckling för stål och metallindustrin, hela vägen från reduktion och smältning till värmning, bearbetning, restprodukthantering och återvinning.

 

Swerea Mefos bistår stål- och metall-företag från hela världen med simulering, modellering, utveckling i pilotskala och tillämpning av processintegration. Deras huvudsakliga verksamhet består av tillämpad forskning och utveckling inom processmetallurgi, värmning, bearbetning, miljöteknik och energieffektivisering. Verksamheten bedrivs i nära samarbete med Luleå tekniska universitet och är känd i hela världen för sin unika storskaliga pilotanläggning och utrustning för metallurgi och metallbearbetning. Just förmågan att genomföra storskaliga demonstrationsprojekt är en av Swerea Mefos främsta styrkor och framgångsfaktorer. FoU-verksamheten finansieras av ett trettiotal medlemsföretag i Danmark, Finland, Norge och Sverige, associerade medlemsföretag i andra länder samt offentliga finansiärer som Vinnova och Energimyndigheten.

Swerea Mefos grundades redan 1963, då Jernkontoret, LKAB, NJA och ytterligare tjugoett svenska stålföretag via den nybildade ”Stiftelsen för Metallurgisk Forskning”, beslutade att uppföra en metallurgisk forsknings- och försöksstation i Luleå. Sedan dess har anläggningen byggts ut i flera etapper.

 

Effektiviserar tillverkningsprocesser 

Som forskningsinstitut utgör vi en viktig brygga mellan akademi och industri. Vi testar teoretisk forskning i vår storskaliga pilotanläggning, som är bland de största i sitt slag i världen. Det innebär att vi kan leverera resultat som stål- och metallindustrin kan tillämpa direkt i sin tillverkning, säger Anna Utsi, avdelningschef för affärsutveckling och forskningsstöd på Swerea Mefos.

Swerea Mefos utvecklar och effektiviserar processer vid tillverkning av järn och stål och andra metaller, exempelvis genom att testa innovativa sätt att minska energiförbrukningen, byta till energislag som är mer miljövänliga och se över hela processkedjan för att den ska kunna generera så lite spill som möjligt.

 

Storskalig och världsunik pilotanläggning

Vi samlar även flera företag till nationella eller internationella gemensamma FoU-projekt. Just processutveckling är den del av FoU-verksamheten som flest företag i järn- och stålindustrin är mest benägna att bedriva i samverkan med externa aktörer, såväl forskningsinstitut som andra företag i branschen, säger Anna Utsi. 

Den storskaliga världsunika pilotanläggningen är en viktig förklaring till att Swerea Mefos har ett gott internationellt renommé och har bedrivit forskningsprojekt i samverkan med stål- och metallföretag från stora delar av världen.  Pilotanläggningen innehåller bland annat en ugn på fem ton och en på tio ton, vilket innebär att försöksverksamheten i stor utsträckning kan genomföras i en miljö som påminner om produktionsmiljön ute på Swerea Mefos medlemsföretag. Ytterligare en faktor som bidragit till att det Luleåbaserade forskningsinstitutet är en etablerad spelare på en global marknad är det faktum att Swerea Mefos lyckats samla några av världens ledande forskare inom just järn- och stålprocesser.

Bland medlemsföretagen finns bland annat Jernkontoret, Ovako, SSAB, Uddeholm. Utöver de stora jättarna finns även Luleåbaserade Metasphere Technology, som specialiserat sig på forskning och utveckling av sfäriska pulver, samt Swebor Stål Svenska, som är specialiserade på värmebehandling av borstål, och erbjuder värme­behandlad plåt och stålprofiler, med bland medlemsföretagen.

 

Koordinerar Bio4Metals

Swerea Mefos forskningsområden är utveckling inom processmetallurgi, värmning, bearbetning, miljö- och energiteknik för mineral-, stål- och metallindustrin, stora pilotprojekt, reduktionsmetallurgi, processintegration, CFD- och FEM-modellering med avancerad processkunskap samt miljö- och restproduktteknik. Uppdragen, som både kan vara kortsiktiga och långsiktiga, sträcker sig från ett par veckor till uppemot tio år.

Swerea Mefos uppdrag består bland annat i att identifiera lämpliga processer, konstruera och bygga avancerad utrustning för extrema miljöer, genomföra försök och rapportera resultat.  Under årens lopp har Swerea Mefos etablerat en internationell styrkeposition som en av världens ledande inom sitt fält.

Swerea Mefos deltar även i flera nationella och internationella forskningsprogram, däribland Stepwise, ett projekt som finansieras av EU:s forskningsprogram Horizon 2020. Stepwise går ut på att omvandla masugnsgas till en värdefull produkt, ett högvärdigt bränsle bestående av vätgas och kvävgas. I samma process infångas och avskiljs koldioxiden, både från masugnsgasen och från omvandlingsprocessen. Swerea Mefos koordinerar dessutom Bio4Metals, ett regionalt utvecklingsprojekt med partners från Norr- och Västerbotten. Projektet går ut på att undersöka om biomassa kan ersätta fossilt kol vid metallframställning.

 

Bildkälla där inget annat anges: Swerea Mefos

Bildtext DSC 3517: Anna Utsi, avdelningschef för affärsutveckling och forskningsstöd på Swerea Mefos.

Bildtext DSC 5784: Swerea Mefos bistår stål och metall företag från hela världen med simulering, modellering, utveckling i pilotskala och tillämpning av processintegration.

Bildtext DSC 8077, foto Maria Åsén: Swerea Mefos deltar även i flera nationella och internationella forskningsprogram, däribland Stepwise, ett projekt som finansieras av EU:s forskningsprogram Horizon 2020.