Audi arbetar vidare inom autonom körning med konceptbilen ”Jack”. Bilen, som i grunden är en Audi A7, har inte bara lärt sig att köra själv på Autobahn, den kan också visa hänsyn till andra vägtrafikanter.
Audi fortsätter att vidareutveckla sina självkörande testbilar. “Jack”, som är det interna smeknamnet på en av konceptbilarna, kan nu hantera riskfyllda situationer både självsäkert och naturligt. Omkörningar av långtradare görs med något större avstånd i sidled än vanliga bilar, samtidigt som Jack markerar kommande filbyten genom att aktivera blinkers och placera sig närmare filmarkeringarna, precis som mänskliga förare gör för att indikera sina intentioner.
Men ”Jack” har också blivit mer samarbetsvillig i trafiken. När andra fordon vill byta till samma fil på motorvägen bestämmer testbilen själv, beroende på vald förarprofil, om den ska accelerera eller bromsa in, efter vad som är mest passande för trafiksituationen och övriga trafikanter. En annan nyhet är att navigationssystemet kan räkna ut en rutt med största möjliga andel pilotbaserad körning.
Hjärnan i ”Jack” är en superdator som kallas zFAS som Audi konceptutvecklat med företag som TTTech, Mobileye, NVIDIA och Delphi. Den centrala enheten som inte är större än en surfplatta har en enorm datorkapacitet och kan i realtid utvärdera signalerna från ”Jacks” alla sensorer. Genom uträkningarna skapar zFAS en modell av bilens omgivningar som visar trafiksituationen så detaljerat som möjligt. Det gör att zFAS kan beräkna kommande manövrar i förväg.
Pilotbaserad körning ökar både säkerheten på vägarna och effektiviteten i infrastrukturen, samtidigt som det ger föraren mer tillgänglig tid bakom ratten. Audi-chefen Rupert Stadler menar att fullt självkörande bilar kommer 2025. Testbilen ”Jack” är utrustad med avancerad teknik med tydligt aktiverat autopilotläge och testas i hastigheter upp till 130 km/h på Autobahn.
Förutom bilens sensorer kan signaler från omgivningen ge bilen en tydlig uppfattning om trafikläget. Audis samarbetspartner för den digitala teststräckan på A9 testar exempelvis olika reflekterande material på vägstolpar, som konstrueras för att bättre reflektera bilarnas radarsensorer från längre avstånd.
För framtida forskning skapar Audi tillsammans med staden Ingolstadt dessutom teststräckan ”first mile” – det vill säga sträckan på och efter en motorvägsavfart. Den nybyggda avfarten ”Ingolstadt-Süd” ingår i projektet och redan från 2017 kommer Audi att testa såväl olika beläggningar som tekniska lösningar för att bättre reflektera bilarnas sensorer. Året därpå kommer dessutom testbilar från Audi att finnas i trafik på teststräckan.
En faktor som Audi lägger stor vikt vid i utvecklingen är gränssnittet mellan autonomt och förarbaserat körande. I konceptbilen ”Jack” går ratten in i ett speciellt läge och ljud- och ljussignaler används för att tydliggöra för föraren när bilen gått in i autopilotläget så att det inte skall finnas någon tvekan om vem som styr.